07

Objektív adatokra épülő rehabilitáció

2021. március 10, szerda 13:46 | Rehabilitáció

Szalay Bernadett, a Nemzeti Kézilabda Akadémia gyógytornásza elvégezte a Pécsi Tudományegyetem fizioterápia mesterszakát, így a gyógytorna alapképzésre épülő kiegészítő diploma megszerzése után immár okleveles gyógytornász végzettséggel rendelkezik. A diplomamunka elkészítése során a NEKA-játékosok bokasérüléseit vette alapul, és az objektív mérések fontosságát emelte ki.

– A szakdolgozatodat a „Külboka-sérülések rehabilitációja objektív adatok tükrében a NEKA kézilabdázóinak körében” címmel írtad, tehát nagy részben az akadémiai tapasztalatokra támaszkodtál?

– Két éve dolgozom a Nemzeti Kézilabda Akadémián, és valóban az itteni munkámon alapult a téma kidolgozása. Elsősorban azt emeltem ki, mennyire fontos mérnünk, mennyire fontos, hogy a humánkineziológusok, illetve gyógytornászok által végzett objektív adatok alapján legyenek összeállítva a rehabilitációs protokollok és ezek alapján dolgozzunk. A gyógytorna sportra vonatkozó irányelvei még csak most vannak kialakulófélben, az a cél, hogy hatékonyabbá tegyük a rehabilitációt, hogy egy sportolót minél jobban, pontosabban, megfelelőbben tudjunk visszaállítani a pályára, ennek alapja az objektív mérések felhasználása. 

– A sikeres rehabilitációnak köszönhetően mennyiben javulhat a sportoló esélye a visszatérésre a pályára?

– Sajnos a biológiát nem lehet siettetni, tehát vannak dolgok, amiken nem tudunk változtatni, de az egyértelmű, hogy sokkal jobb állapotban kerül vissza a játékos, és a visszasérülések száma is csökken. A visszacsatolások és a saját tapasztalataink is ezt támasztják alá.

– Mennyire tudod hasznosítani ezt a tudást az akadémiai munkád során?

– Úgy érzem, sokat adott hozzá az alapdiplomához, a képzés során több mindent újból át kellett ismételni, új dolgokat is tanultunk a vizsgálatból, például bizonyos kórképek differenciálását, ami szintén nagyon fontos. Azt gondolom, itt találtam meg azt, amit igazán szeretnék csinálni, én is sportoltam, közel áll hozzám ez a közeg. A korábbi tapasztalataim alapján az esetleges fájdalmak, sérülések miatt átérzem a NEKA sportolóinak helyzetét, kicsit másképp tudok a sérültekhez szólni, a lelki részét is meg tudom érteni.

fotó: NEKA/Tompos Gábor

< vissza