24

Okosan kell versenyeztetnünk

2020. június 17, szerda 15:33 | Utánpótlás

Különleges szezon elé néz a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amelynek játékosai a 2013-as megalapítása óta első alkalommal szerepelhetnek a női NB I-es bajnokságban a Szent István SE-vel kötött megállapodás értelmében. Ez hatással lesz a korosztályos leány csapatainkra is, a tervezett változásokról beszélt Hajdu János, a NEKA sportszakmai igazgatója.

– Sűrű hetek állnak az akadémia munkatársai és játékosai mögött, nagy változások történtek, hiszen eredmény nélkül zárult a szezon, és véglegessé vált, hogy az élvonalban indulhat a női csapat. Már itt a nyár, amikor a következő idényre kell készülni, mik a legfontosabb teendők?

– Nem egyszerű a helyzet, hiszen a járvány miatt sokáig nem láttuk egymást, és most, amikor visszatértünk Balatonboglárra, már az új évad új feladataira kell koncentrálnunk. Beindul egyfajta porszívó effektus, ami azt jelenti, hogy az eddigi NB I/B-s csapatunk játékosai felkerülnek az élvonalba, az ifjúsági korú lányok az NB I/B-ben bizonyíthatnak, a serdülők az ifjúsági pontvadászatban, és a legkisebbek a serdülők között. Minden szempontot figyelembe kell vennünk, hogy ne sérüljön a tehetséges kézilabdázók, a munkatársak érdeke, és a szakmaiság színvonala se csökkenjen.

– Milyen kérdések vagy megoldandó feladatok merültek fel?

– Speciális helyzetben vagyunk, mivel az akadémiára kiválasztott gyerekeknek februárban már dönteniük és felvételizniük kellett a választott általános iskolájukba. Az viszont, hogy megváltoznak a korosztályok, megváltozik a versenykiírás, júniusban derült ki, így nekünk sok tekintetben módosítanunk kell az előzetes terveket, igazolásokat. Az NB I/B-ben, az ifjúsági és serdülő bajnokságban idén is elindulunk, ugyanakkor szándéknyilatkozatot nyújtunk be a szövetséghez, hogy két csapatot indíthassunk a leány serdülő bajnokságban, ezáltal a legfiatalabbaknak játéklehetőséget tudnánk biztosítani. További kérdéseket vet fel, hogy az NB I/B-ben a következő szezonban legalább a hetedik helyen kell végezni ahhoz, hogy ne kelljen osztályozót játszania a csapatnak. Bár tizenöt ember kikerült a rendszerből, és nagyon fiatal játékosokkal állunk fel, de bízunk abban, hogy így sem lesz gond, és megálljuk a helyünket.

– Milyen elveket tartanak szem előtt?

– Okosan kell versenyeztetnünk, mivel optimális játéklehetőséget akarunk biztosítani a gyerekek fejlődéséhez, miközben az eredményességet is fenn kívánjuk tartani. Egy NEKA számára ugyanis nem megnyugtató, ha mindenhol az ötödik-hatodik hely környékén végez. Az itteni lehetőségek, a képzés színvonala miatt jelentős az elvárás felénk, de bennünk is van bizonyítási vágy, hogy a következő idényben is a legjobbak között végezzünk.

< vissza