14

Segítő közeg várta az új növendékeket

2022. augusztus 05, péntek 14:27 | Utánpótlás

Már közel egy hét eltelt a NEKA ünnepélyes szezon- és évnyitója óta, növendékeink kipihenve, újult erővel kezdték meg a nyári felkészülést, az új játékosok pedig igyekeznek felfedezni, kiismerni az akadémia működését és az itteni életet. Az első napok tapasztalatairól és a következő tanév kihívásairól Sikler Gyula kollégiumi intézményvezető számolt be nekünk.

– Július 31-én megkezdődött a 2022–23-as szezon. A növendékek visszarázódtak már a régi, megszokott akadémiai életbe?

– A vasárnapi évnyitón sok örömteli pillanatot láthattunk, ahogy a barátok, csapattársak újra találkoztak, és tanúi lehettünk az új akadémisták várakozással teli lelkesedésének. Meglátásom szerint minden tanévnyitó különleges pillanat, mert ki-ki a saját, egyéni céljai eléréséhez teszi meg az első vagy éppen már a sokadik lépést. A közösség mindig gyorsan formálódik, könnyen kialakulnak a baráti kapcsolatok, amelyeket már a szobabeosztások elkészítésekor is figyelembe szoktunk venni. A diákok természetesen elhivatottan folytatják onnan, ahol abbahagyták, gyorsan felveszik a ritmust. Könnyebb helyzetük van abból a szempontból is, hogy az augusztusi időszakban csak az edzésmunkára koncentrálhatnak, ez az időszak felkészülést jelent a szeptemberre, amikor már majd az iskolai feladatok, kötelességek szintén hozzáadódnak a napirendjükhöz.

– Hogy érzik magukat az új fiatalok, mennyire kell támogatni őket?

– Az edzésmunka mellett az új közösség, az új környezet megismerése, valamint a Balaton-part által biztosított strandolási lehetőség is élményeket nyújt számukra, ezért kevésbé érzik megterhelőnek a felkészülés időszakát, inkább nyári tábori hangulat uralkodik a lakófaluban. A kollégistaléttel a legtöbben még most ismerkednek, a fontosabb tudnivalókról már tájékoztattuk őket, hogy még könnyebbé tegyük számukra a beilleszkedést. Általában az idősebb diákok is pártfogolják az újonnan érkezőket. A NEKA-n segítő közeg fogad minden fiatalt.

– Milyen kihívások várhatók ebben a tanévben?

– Úgy gondolom, hogy minden évben vannak kihívások a sportlétből fakadóan is, amely plusz megterhelést jelent a tanulmányi munka mellett. Elmondható, hogy évről évre nőnek a feladatok, a következő időszak sem lesz könnyebb, mint a korábbi évek voltak. Mindenkinek saját magának kell átélnie, teljesítenie a kihívásokat. A kritériumok ismeretében és nevelési tapasztalatunkkal, szaktudásunkkal igyekszünk támogatást nyújtani minden akadémistának egyénileg és csoportos formában is.

– A szünetekben és augusztus 20-án hazamehetnek majd a gyerekek. Milyen pozitív hatásai lesznek ennek az új intézkedésnek?

– Az akadémisták még gyermekek vagy fiatal felnőttek. A család, az otthoni közeg pihenést, érzelmi feltöltődést biztosít a számukra, amelyre szükségük van ahhoz, hogy jól teljesítsenek. A leterheltség, kötelességtudat mellett a megfelelő pihenőidő biztosítása is fontos mind mentálisan, mind pedig fizikálisan. A sporttal járó jelentős többletfeladat ellenére fontos, hogy a kortársakhoz hasonlóan megélhessék az iskolai szüneteket, az otthon töltött minőségi időt.

fotók: NEKA/Tompos Gábor

< vissza