07

Sikeres női szakág: három arany-, egy ezüst, egy bronzérem

2022. június 08, szerda 13:08 | Utánpótlás

Fantasztikus szezont zárt a NEKA női szakága, hiszen az akadémiai csapatokat öt bajnokságban indítva, összesen három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet ünnepelhetett május végén. Hajdu János szakágvezető szerint az NB I/B-ben szereplő és az élvonalba feljutott fiatalok, valamint a korosztályos versenyeken remeklő együttesek sikerei jelzik: kiváló edzők dolgoznak Balatonbogláron és jó munka folyik az akadémián.

- Az utánpótlásképzésről szóló elemzésekben gyakran felvetődik az eredménykényszer vagy a versenyeztetés kérdése, Hajdu János, a NEKA női szakágvezetője erről és a sikerhez vezető útról is elmondta véleményét.

- Azt gondolom, hogy úgy nem lehet versenyezni, ha nincs eredményhirdetés és úgy sem lehet versenyezni, ha valaki nem akar nyerni. Soha nem fogadom el azt a felfogást, hogy játsszunk, de nem fontos a győzelem. Az a sportoló, aki nem akar nyerni, az hagyja abba, amit csinál, mert nem igazi sportoló. Örök igazság, hogy ha jó játékosokat nevelsz, akkor nagyobb esélyed van a sikerre, tehát nem véletlen, hogy a NEKA ilyen jó eredményt ért el. Ez azt mutatja, hogy az edzőink – az őket támogató szakemberek segítségével - jó munkát végeztek. Az akadémiai sikereken túl az utánpótlás-válogatottak Eb-győzelmeiben is komoly szerepet játszottak a NEKA játékosok, és a nálunk dolgozó szövetségi edzők, stábtagok, ami szintén azt jelzi, hogy eredménycentrikus és jó képzés folyik a Nemzeti Kézilabda Akadémián.

- A lány 1-es csapat fantasztikus ezüstérmet szerzett az NB I/B-ben, a második hely pedig azt eredményezte, hogy jövőre az élvonalban bizonyíthatnak a fiatalok.

- Ebben a szezonban is – ahogy az elmúlt kilenc évben mindig – úgy állítottuk össze a programot, hogy a versenyek szolgálják a gyerekek képzését, tehát nem maga a verseny volt fontos, hanem a játékos fejlődése. A 2021/2022-es idényben a legfontosabb bajnokság az NB I/B volt, mert olyan elvárás volt felénk, hogy próbáljunk meg a legmagasabb osztályba feljutni. A rájátszásban kicsit megtorpant a csapat és izgulnunk kellett a lányokért, de utólag azt mondom, hogy azzal, hogy az utolsó fordulókban, téthelyzetben ilyen csatákban vívtuk ki az NB I-be való feljutást, a lehető legjobb forgatókönyv volt és még értékesebbé teszi a sikert.

Galéria

- A női ifjúsági bajnokságban szereplő NEKA I. – amelyben az NB I/B-s keret játékosai szerepeltek – hetente két mérkőzést játszott és végül bronzérmes lett. A NEKA II. szinte az alapszakasz végéig harcban volt a Final Four-ba jutásért, végül minimális különbséggel harmadik lett a Nyugati csoportban.

- A filozófiánk része volt mindig a párhuzamos versenyeztetés és a felfelé versenyeztetés. Idén ez kicsit nehézzé tette a szezont, de a kettős fronton való szereplésnek köszönhetően pihenhettek a többet játszók, és játéklehetőséget kapott mindenki, ezért úgy gondolom, amennyire hátrány volt a szerda-szombat játékrendszer, annyira előnyös is. Dr. Woth Péter csapata, a NEKA II. túlteljesítette az elvárásokat, az eredményesség nem volt helyezéshez kötve, inkább a játékminőség volt fontos, és ezek a gyerekek rengeteget fejlődtek és hajszálon múlt, hogy nem kerültek be a négyes döntőbe. 

Galéria

- A lány 3-4-es csapat bő keretét szerepeltettük a serdülő, a megyei és a gyermekbajnokságban is, és mindhárom bajnokságban aranyérmes lett az ifj. Kiss Szilárd vezette csapat.

- A serdülő bajnokságot meg akartuk nyerni, és azzal, hogy Kiss Szilárd és Woth Péter játékosaiból összeállított kerettel utaztunk a négyes döntőre, szinte borítékolható volt a siker. Év közben olyan lányok is lehetőséget kaptak, akik még nem serdülőkorúak, és a képzés minőségét jelzi, hogy többen is meghívást kaptak a korosztályos válogatottba. Tavaly képzési csoport keretében foglalkoztam a fiatalokkal, akik zavartalanul dolgozhattak, bajnokságban nem indultak, így, szinte egyénre szabott képzést kaptak. Ez ideális év volt, nagyon hasznos, a hozzájuk érkezett új játékosokkal kiegészülve pedig idén nagyszerű csapattá váltak. A megyei szereplés egyetlen célt szolgált, hogy jövőre legyen NB II-es csapatunk. Miután bajnokok lettünk, ez meg is valósult, százszázalékos teljesítménnyel végeztünk az élen. A gyermekbajnokságban elindultunk, és bár nehezen indult az egész, végül aranyérmet nyertek a kicsik.

- Egy ilyen szezon után női szakágvezetőként, feltételezem, hogy csak elégedetten nyilatkozhat?

- Mindenképpen, ráadásul hozzátenném ehhez, hogy az Országos Diákolimpián a NEKA játékosokkal felálló fonyódi Mátyás Király Gimnázium, illetve a Boglári Általános Iskola csapata is aranyérmes lett, míg a Mathiász János Technikum és Gimnázium 4. lett, méltón képviselve ezzel az iskolákat. Büszkeség ez számukra és számunkra is, ezzel mi is meg tudtuk hálálni a támogatást és együttműködést.

 

Galéria

< vissza