03

Sikeresen lezajlott a központi leány kiválasztó 2. fordulója

2023. november 21, kedd 09:06 | Utánpótlás

Balatonbogláron rendezték meg a központi akadémiai lány kiválasztó 2. fordulóját, melyre a szakemberek által az első kör után visszahívott játékosok kaptak meghívást. Az ország több klubjától érkezett 83 lány három csoportban érkezett és vett részt a különböző méréseken és kézilabda-specifikus feladatok elvégzésében.

A második évben már leszűrhetők a legfontosabb tanulságok és pozitívumok, és szerencsére a kiválasztó rendszer előnyeit egyre többen ismerik fel.

„Idén is azt tapasztaltuk, hogy sok az ügyes gyerek, sokszor ugyanarra a posztra többen jelentkeznének egy-egy akadémiára. Ilyenkor nagyon lényeges, hogy egyeztessünk egymással, a gyerekekkel, a szülőkkel, találjuk meg az optimális megoldást, hogy egyetlen tehetség se vesszen el azért, mert az általa kiszemelt akadémián esetleg nem kapna annyi szerepet. Nem ellenfelek vagyunk, hanem egy célért küzdünk. Azért, hogy minél több tehetséges fiatalnak megfelelő helyet találjunk a rendszerben.”– mondta el Hajdu János, a NEKA női szakágvezetője.

„Az elmúlt időszakban ez az egyik legjobb kezdeményezés volt, hiszen olyan létszámban jelennek meg gyerekek, amit korábban nem tudtunk elérni. Ha a névsorra nézünk, azt látjuk, hogy szinte az egész országból érkeztek gyerekek, a szülők számára pedig megnyugtató, ha testközelből látják, milyen szempontok szerint választjuk ki az akadémistákat”– nyilatkozta Papp György, a DVSC Akadémia szakmai igazgatója.

A több mint nyolcvan játékos mindegyikére különböző tesztek, felmérések vártak az edzés előtt.  

„Egy gyors orvosi fizikális vizsgálat történt a gyerekeknél, próbáltunk megbizonyosodni arról, hogy volt-e már korábban sérülés, műtét vagy deformitás, igyekeztünk kiszűrni minden eltérést. A mi eredményeink után gyógytornász és humánkineziológus is felméri a sportolókat, ezeket az adatokat strukturáltan látják az edzők, és ezek alapján hozhatnak döntést arról, mennyire befolyásolják az ismeretek a későbbi pályafutást” – mondta el dr. Ferenczy Áron ortopédus-traumatológus szakember.

A gyógytornászok, humánkineziológusok által végzett vizsgálatok során többek között várható testmagasság és végtaghossz-mérés, valamint testösszetétel-vizsgálat történt, a, robbanékonyságot mérő tesztet felugrás-teszt, sprint és agilitásmérés követte.

A legfontosabb rész természetesen az edzésgyakorlatok, illetve az egymás közötti játék során következett, ahol a szakemberek figyelték a kiszemelt kézilabdázókat és a leendő akadémistákat.

fotók: NEKA/Tompos Gábor

< vissza