19

Soha nem adja fel – Csáky Soma rehabilitációja a NEKA-n

2022. október 27, csütörtök 17:27 | Rehabilitáció

Három héten keresztül a Nemzeti Kézilabda Akadémián végzi rehabilitációját Csáky Soma, aki áprilisban szenvedett súlyos balesetet, miközben a vonat tetejére felmászó barátját próbálta megmenteni. A nagyfeszültségű áramütéstől a 16 éves fiút másod és harmadfokú égési sérülésekkel, valamint koponya és lábtöréssel kezelték kórházban hosszú időn át, hetekig mélyaltatásban tartották, de ma úgy érzi, kapott még egy életet, és pozitív életszemlélete, akaratereje mindenki számára példaértékű lehet.

Csáky Soma csodával határos módon élte túl a balesetet, melynek következtében teste közel 50 százaléka megégett. Bethesda Gyermekkórház, koponyaműtét, hetekig tartó mélyaltatás, intenzív osztály és bőrátültetések után nyár közepe óta otthon gyógyul a biatorbágyi házban, jelenleg bot segítségével jár és folyamatos gyógytorna mellett térdműtétjére készül.

„A NEKA fantasztikus rehabilitációs részlegéről sokat hallottunk, ezért azt gondoltuk, jó kezekbe kerülök, ha eltöltök itt pár napot. A baleset után 13 kilót fogytam és miután vár még rám egy térdműtét, fontos, hogy az izmaimat megerősítsük, a nyújtási szög megfelelő legyen és a jó fizikai állapotba kerüljek, mire elvégzik az operációt. Eddig csak jó tapasztalataim vannak, bár jól megdolgoztatnak a szakemberek, de már az első héten éreztem a fejlődést, és ez erőt ad a folytatáshoz.”

Gyógytornászaink közül Békési-Szalay Bernadett, Szi-Péter Zsolt és Békési Ádám végzi a rehabilitációt, amely valóban naponta kétszer, közel háromórás foglalkozásokat jelent.

„Általános állapotjavítás végzünk, miközben a jövőbeli műtétet végző Dr. Tállay András kérésére a térdre kicsit nagyobb fókuszt helyezünk. Soma otthoni gyógytornászával egyeztetve állítjuk össze a programot, általános erőfejlesztést és a balanszírozó képesség fejlesztését is végzünk, de hegkezelés is szerepel a programban. Azt gondolom, sokan tanulhatnak Somától, hiszen ő olyan pozitívan áll a dolgokhoz, olyan lelkiismeretesen tesz meg mindent a gyógyulásért, hogy az példaértékű lehet mindenki számára”– foglalta össze a NEKA-n zajló folyamatokat Békési-Szalay Bernadett vezető gyógytornász.

Soma abszolút pozitívan tekint előre, és mindent megtesz a gyógyulásáért.

„Többen elmondták, hogy csoda, hogy túléltem a történteket. Ebbe kapaszkodom és tudom, hogy kaptam még egy esélyt, ajándéknak tekintem az életem. A gyógyuláshoz egyébként is akaraterő és kitartás kell, amiben nekem a családom és a barátaim rengeteget segítettek. Kezdetben azt gondoltam, hogy az égési sérülések jelentetik majd a legnagyobb problémát, ehhez képest a térdemmel kell a legtöbbet foglalkozni. Voltam már iskolában, és néztem ahogy mások felugrálnak a lépcsőn, miközben én bottal járok, de remélem hamarosan ezt is magam mögött tudom. Azt gondolom, pozitív példát mutathatok másoknak, egyrészt azzal, hogy ha a barátunk bajban van, gondolkodás nélkül segítenünk kell, másrészt azzal, hogy soha nem adom fel”- mondta el nekünk Csáky Soma.

Soma, nagyon sok erőt és türelmet kívánunk a jövőbeli gyógyuláshoz is.

Galéria

< vissza