06

Teher alatt az újoncok

2019. szeptember 19, csütörtök 22:02 | Felmérések

Az akadémiára érkező új növendékek számára komoly feladatot jelent a nagyobb terheléshez való alkalmazkodás.

Ebben segítenek nekik az edzők, erőnléti edzők, gyógytornászok, ám a terapeuták szerepe is elengedhetetlen.

 

„Sok fiatal esetében megduplázódott az edzések mennyisége és az intenzitás is megnövekedett. Ez izomzatilag és ízületileg egyaránt komoly igénybevételt jelent az új növendékek számára, nagyobb fáradtságot eredményez, mint korábban. Nagyon fontos ilyenkor a regenerálódásra szánt időt, illetve az alvásidőt betartani, valamint úgy táplálkozni, ahogy azt a szakemberek meghatározzák.

A mi feladatunk az, hogy ha valaki szemmel láthatóan fáradt vagy fájdalmai vannak, akkor meggyorsítsuk a normális állapothoz való visszatérését. Például masszázskezeléssel az izmok regenerálódásában, míg a lökéshullám- vagy mágnesterápiás gépekkel a vitalitást fokozzuk.

Természetesen fontos a megelőzés is, ennek érdekében a gyógytornászok által vezetett csoportos foglalkozások során a proprioceptív gyakorlatok kapnak hangsúlyt. Az idősebb játékosok már példát mutathatnak a henger használatával, hiszen ezzel a masszázseszközzel az egész test átmozgatható, kihasználva a sportoló saját súlyát”– mondta el Seck György, a NEKA terapeutája.

Több új növendékünk vett részt korábban nyári táborban, ami bevallásuk szerint előnyt jelentett az első hetekben.

„Már tavaly is részt vettem edzőtáborokban, ezért könnyebb volt az átállás! Az edzések nagy részét jobban bírjuk, de a végére azért már meglátszik a fáradtság. Úgy gondolom, erős futós csapatunk lesz. Általában este fejezzük be az edzéseket, ezért kevés idő jut a pihenésre, de persze igyekszünk odafigyelni a regenerálódásra”– beszélt saját tapasztalatairól Terjék Roland, a NEKA serdülőcsapatának tagja.

„Számomra nagy változás volt a megnövekedett edzésszám és az, hogy többfajta edzésünk van, mint az előző csapatomnál. Nekem személy szerint nem volt olyan nehéz megszokni a fokozott terhelést, de amikor csak lehet, próbálok pihenni, hogy a következő napon is a legjobb formámat hozzam”– mondta serdülőjátékosunk, Faragó Lea.

< vissza