14

Több változást hoz az új szezon

2022. augusztus 04, csütörtök 19:39 | Utánpótlás

A tavalyi szezont három arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a NEKA női szakága, az NB I/B-ben második helyen végzett csapat ráadásul kiharcolta az élvonalba jutást. A 2022/2023-as idény komoly kihívások elé állít mindenkit, és alkalmazkodni kell a szabálymódosításokhoz. Hajdu Jánossal, a NEKA női szakág vezetőjével beszélgettünk a célkitűzéseiről, tervekről, valamint a versenyeztetést érintő változásokról.

– Ha az előttünk álló szezonról beszélünk, az egyes csapatokkal szembeni célkitűzésekkel illik kezdeni.

– A női NB I-be feljutott fiatal csapatunk számára természetesen a bennmaradás, az NB II-ben pedig a minél több játéklehetőség biztosítása mellett a tabella első három helyének megszerzése a célunk. Az utánpótlásban az U19-es, illetve U17-es bajnokságokban (ami az ifjúsági és serdülő pontvadászat új elnevezése) együtteseink számára az első négy hely valamelyikének megszerzése, tehát a bajnoki rájátszásba kerülése az elvárás. Az akadémiai bajnokságban konkrét eredményt nem határoztunk meg, de természetesen arra törekszünk, hogy a NEKA a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa majd ebben a sorozatban is.

– Milyen változásokhoz kell alkalmazkodni mostantól, mekkora nehézséget jelent ez?

– Idén négy csoportban edzünk majd, a Bohus Beáta-Siti Beáta által irányított NB I-es női csapatunk mellett dr. Woth Péter az ifjúsági, ifj. Kiss Szilárd a serdülő, én pedig a 2008/2009-ben született játékosok napi munkáját koordinálom majd. A Magyar Kézilabda Szövetség új határozata alapján egy klub csak egy ifjúsági, valamint serdülő együttes indulhat majd a korosztályos bajnokságokban. Emellett az idei szezontól összesen huszonöt játékengedélyt kérhet egy csapat, ez azzal is jár, hogy vélhetően kevesebb játéklehetőséget tudunk biztosítani a fiataloknak. Ezért döntöttünk úgy, hogy az NB II-ben is indulunk, így azok is tudnak megfelelő tapasztalatokat szerezni, akik korosztályos szinten nem tudnak bizonyítani. A 2022/23-as szezonban a gyerekbajnokságban nem indulunk, helyette a még tervezés alatt álló akadémiai bajnokságban fogunk részt venni, ahol tornarendszerben a négy kiemelt kézilabda-akadémia négy-öt tornahetet fog kialakítani. Itt biztosan lesz lehetőség két-három mérkőzést lejátszani, tehát az edzések mellett lesz lehetőség tétmérkőzéseken is bizonyítaniuk a fiatal tehetségeknek.

– Az előző években már kialakult egy rendszer, de most különösen figyelni kell a keretek kialakítására.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az idei szezontól egy játékos csak két felnőtt egy utánpótlás, vagy két utánpótlás és egy felnőtt bajnokságban versenyezhet majd, ezért különös figyelemmel és pontos tervezéssel kell majd kialakítanunk a csapatokat, hogy a játékosainkat a megfelelő szinten tudjuk majd versenyeztetni. A NEKA-n az edzések, mérkőzések mellett természetesen a tanulás és a megfelelő minőségű regeneráció is fontos lesz a szezon során. Bízom abban, hogy a fiatalok hasonlóan sikeres szezont zárnak majd, mint az előző évben.

 

< vissza