14

Új kihívás, új játékosokkal

2020. június 04, csütörtök 09:34 | Utánpótlás

A hét elején edzett először együtt ifj. Kiss Szilárd csapata, amióta eldőlt, hogy az élvonalban szerepelhet a Szent István SE-vel kötött együttműködés révén. A fiatal kerethez csatlakozott a Győri Audi ETO KC-tól két tehetséges játékos, Farkas Johanna és Koronczai Petra, akik tagjai voltak a 2019-ben Európa-bajnokságot nyert ifjúsági válogatottnak, így több ismerős csapattárssal kezdhették el a munkát.

A márciusi leállást követően ezekben a napokban foghattak első alkalommal labdát a kezükbe a NEKA női csapatának tagjai. A hosszú hetekig tartó otthoni edzések után végre ismét együtt gyakorolhattak a lányok, akik először a konditeremben, majd a sportcsarnokban végezték a feladatokat. A sérülések elkerülése érdekében persze mindezt fokozatos terhelés mellett teszik.

„A lányokon látszik az öröm, hogy újra edzhetnek, és van egyfajta izgalom is bennük az NB I miatt. Ezen a héten még óvatosan dolgozunk, a jövő héten majd kicsit lehet fokozni a terhelést. Június közepétől mindenki pihenni megy, hiszen az elmúlt hetekben erre nem volt lehetőség a tanulás és az otthoni edzések miatt. Aztán júliusban újult erővel kezdjük az élvonalra való felkészülést” – foglalta össze az előttük álló időszak feladatait ifj. Kiss Szilárd vezetőedző.

Kajdon Blanka már több felkészülést csinált végig, és sok szép sikert ért el a NEKA, illetve az ifjúsági válogatott tagjaként, az első edzéseket most mégis különlegesnek tartja:

„Most már abszolút ott van a fejünkben, hogy ez egy másik szint lesz, másféle edzésmunkára és hozzáállásra van szükség, de mi akartuk ezt a kihívást, és nagyon készülünk az NB I-es megmérettetésre. Rengeteg tapasztalat és inger ért minket a tavalyi ifjúsági Eb-n, sok pluszt adott nekünk, belekóstoltunk, hogyan alkalmazkodjunk a sorozatterheléshez, és erre már építeni tudunk. Úgy érzem, fizikailag és fejben bírni fogjuk a terhelést, és ha a szívünk is a helyén lesz, akkor a fiatalságunk ellenére szinte bárki ellen izgalmas meccseket tudunk majd játszani.”

A 2019-es Eb-győztes válogatottban tíz növendékünk szerepelt, most pedig két további fiatal és nagyon tehetséges ifi Európa-bajnok kézilabdázó csatlakozott a  kerethez a Győri Audi ETO KC-tól.

„Két fiatal játékosunk, Farkas Johanna, a magyar kézilabdázás egyik nagy reménysége kölcsönbe, míg Koronczai Petra átigazolással végleg a NEKA csapatában folytatja pályafutását. Ebben a kezdeményezésben a NEKA-ban szereplő ifjúsági válogatottak mellé engedjük el őket, azért, hogy megadjuk a lehetőséget nekik az élvonalbeli szereplésre” – kommentálta az átigazolásban nyújtott támogatást dr. Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke.

„Bízom abban, hogy egy olyan stratégiai együttműködés kezdődik a Győr és a NEKA között, amely elsősorban a magyar kézilabdázás érdekeit szolgálja” – fűzte hozzá Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője.

 

A lányok fel vannak készülve a rájuk váró feladatokra, és arra is, hogy az ifjúsági vagy NB I/B-s győzelmek után ezúttal nehezebb dolguk lesz.

„A fejlődésem érdekében úgy érzem, jó döntést hoztam. Itt nagyon sok jó játékossal dolgozhatok együtt, örülök, hogy lehetőséget kapok az élvonalbeli szereplésre, és ezzel szeretnék is élni. Győrben edzhettem együtt a felnőtt csapattal, és bár nagyon sok segítséget kaptam, láttam a különbséget, és azt, hogy hová kell eljutni, ha a legjobbak között akarunk bizonyítani. Irányítóként nagyon fontos, hogy olyan társakkal legyek a pályán, akikkel becsukott szemmel is érezzük egymást, ezért is örülök, hogy a válogatottban megismert lányokkal együtt játszhatok” – mondta el Farkas Johanna.

„A felnőtt mezőnyben szerepelni nagy kihívás, biztos lesznek nehéz mérkőzések, például a BL-szintű csapatok ellen, de nekünk abból is tanulnunk kell, és le kell szűrnünk a tanulságokat. Fiatalok vagyunk, rutint kell szereznünk, a tempót és a sebességet meg kell szoknunk, és akkor nem fogunk szégyent vallani” – nyilatkozta Koronczai Petra az első balatonboglári edzéseiket követően.

A fiatal magyar játékosokkal felálló SZISE–NEKA élvonalbeli szereplése nemcsak a klubnak, hanem a hazai kézilabdasportnak is előnyére válhat. A tehetségek játéklehetőséget kapva fejlődhetnek és erősödhetnek.

 

 

< vissza