14

Új lehetőségek a felmérések terén

2021. december 16, csütörtök 12:42 | Felmérések

Új épület, új lehetőségek… A Diagnosztikai Központ nagymértékben megkönnyíti a NEKA-n dolgozó humánkineziológusok, gyógytornászok és erőnléti edzők munkáját. Így volt ez a nemrég végrehajtott állapotfelmérések esetében is, amelyeket több lány- és fiúcsapaton végeztek el. Langmár Gergely, a NEKA sporttudományos és egészségügyi csoportvezetője nagyon elégedett az épület nyújtotta lehetőségekkel, erről mesélt nekünk.

– A Diagnosztikai Központ új utakat nyitott meg a munkátokban. Ennek fényében hogyan zajlottak idén az állapotfelmérések?

– A humánkineziológusok és a gyógytornászok a módszertani központ által javasolt tesztrendszert minden évben négyszer mérik fel, az abban lévő teszteket végeztük most is el, illetve a kiegészítő vizsgálatokat, amelyeket mindig szoktunk. A gyógytornászok a gerincstruktúrát, bizonyos tartáshibákat néznek, de vannak robbanékonyságot, erőt, irányváltási képességet elemző tesztek is. Ez az egész egy komplexebb rendszer. A Diagnosztikai Központ nagy segítség számunkra, először is, ezzel nagyobb helyünk van, illetve bizonyos teszteket könnyebben tudunk elvégezni. Az erőnléti csoportnak szintén nagy segítség, ha belakják ezt a Központot, mert itt majd izometriás felméréseket is tudnak végezni, ezekre pedig eddig nem volt lehetőség.

– Hányszor tartózkodtok itt egy héten?

– Én jelentős időt töltök az épületben, a humánkineziológus csoport célhelyszíne pedig ugyancsak ide került át. Szeretném megjegyezni, hogy a kihívások és feladatok teljesítésének biztosítása érdekében a Sporttudományos és Sportegészségügyi csoport exponenciálisan fejlődik, amit az is bizonyít, hogy Sebestyén Örs januártól a Humánkineziológusi szakcsoport vezetője. Örs tudása, személyisége és szemlélete biztosíték számomra a csoport minőségi munkájára. Visszatérve a kérdésre, természetesen a csarnok és a lakófalu sem esett ki, sokat ingázunk az épületek között.

– Hogy látod, a sportolók is örülnek ennek az épületnek és az új lehetőségeknek?

– A csapatok, akik már használták, nagyon élvezték. A Központban a regenerációs szoba a legnagyobb újdonság, ez mindenkinek elnyeri a tetszését, úgy vélem, Európában egyedülálló. A teljes csapatnak, edzés vagy meccs után, gyakorlatilag 15-20 perc alatt tudjuk segíteni a regenerációs folyamatait. A sportolók emellett az új erőnléti lehetőségeket is nagyon szeretik.

– Milyen eszközöket tartalmaz az általad említett regenerációs szoba?

– Huszonegy Normatec és húsz-harminc antigravitációs szék található ott.

– Van egy futófolyosótok is. Ezt mennyire gyakran használjátok?

– Ezzel az erőnléti edzők dolgoznak, szerintem elég nagy rendszerességgel. Mi bizonyos teszteket végzünk el a segítségével az akadémistákon, valamint a külsős partnereken.

Galéria

< vissza