06

Új módszertani kézikönyv jelent meg

2021. március 16, kedd 15:57 | Oktatás, képzés

„Posztonkénti képzés a kézilabdázásban” címmel jelentetett meg új módszertani kézikönyvet a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központja. A Bakó Botond, Hajdu János, Imre Vilmos, ifj. Kiss Szilárd, valamint Dr. Marczinka Zoltán szerzői közreműködésével létrejött kiadvány a kor elvárásainak megfelelni tudó, felnőtt- vagy az élvonalba igyekvő fiatal játékosok felkészítéséhez igyekszik segítséget nyújtani az edzők számára.

Az MKSZ-NEK szakkönyvsorozatának újabb példánya szervesen épül az eddigi három, speciális terület felkészítését segítő kiadványra. A könyv egy módszertani útmutatóval kezdődik, amely az egyéni, valamint a posztképzést segítheti. A második fejezetben a posztspecifikus támadási és védekezési gyakorlatok edzésen való újszerű alkalmazására ad ajánlásokat. Végül az egyéni képzések edzésbe való beillesztésére, azok csapatra való kiterjesztésének módjára is tesznek javaslatokat a szerzők, köztük a NEKA két elismert szakembere, Hajdu János és ifj. Kiss Szilárd.

„Ez egy közös munka volt, minden témakört együtt megbeszéltünk és átolvastunk a kollégákkal. Régóta tervben volt egy ilyen könyv, én régóta mondom, hogy a kézilabdázás az tulajdonképpen atlétika csak labdával, tehát az atlétákéhoz hasonló edzések kellenek és meg kell tervezni a gyerekek egyéni képzését, ez a könyv most mindezt rendszerbe foglalja. A világ kézilabdázását látva elmondható, hogy az egy-egy elleni játéknak egyre komolyabb jelentősége van és meghatározó egy csapat életében. Arra kell törekednünk, hogy a játékosok az egyéni képességeik maximumát kihozzák magukból” – mondta el a könyvről az egyik szerző, Hajdu János.

„Büszke vagyok arra, hogy én is részt vehettem a szerzőcsapat munkájában, a történeti áttekintés alapjának megírása az én feladatom volt, de alapvetően közösen dolgoztuk ki a fejezeteket. Az utóbbi időben sokat változott a kézilabda, egyfajta folyamatos fejlődés látható, a játék felgyorsult, de korábban is voltak kiemelkedő nagy egyéniségek, akik valószínűleg ma is eredményesek lennének a posztjukon, erről is szó esik a kiadványban. Mindenképpen örömteli, hogy magyar szakkönyvről beszélhetünk, ami egyfajta útmutatód ad, amiből a szakemberek ötleteket meríthetnek" – adott egy kis betekintést a könyvbe ifj. Kiss Szilárd.

A poszt alap technikai-taktikai jellemzését 47 videóklip segíti, amely a Testnevelési Egyetem TÁMOP-projektje során készült, a könyv szerzőinek részvételével. Ezek a QR-kóddal lehívható, megtekinthető oktató kisfilmek tovább bővítik az ismereteket a posztok mozgásanyagáról és jobban segítik a technikai felkészítést. A könyv megrendelhető az MKSZ webshopjában.

 

< vissza