06

Újabb nagy kihívás előtt

2022. január 20, csütörtök 12:35 | Oktatás, képzés

Ezen a héten újabb próbatétellel néz szembe a NEKA növendékeinek egy része, a nyolcadikosok ugyanis szombaton írják meg a központi írásbeli felvételi vizsgát. Ennek eredménye február 7-én derül ki, áprilisban pedig a gyerekek azt is megtudhatják, hogy felvételt nyertek-e az általuk kiválasztott középfokú oktatási intézménybe. A NEKA Kollégium munkatársai támogatást nyújtanak az akadémisták számára annak érdekében, hogy sikeresen teljesítsék az éppen aktuális tanulmányi feladataikat. A jelenlegi helyzet nehézségeiről és megoldásairól Sikler Gyula kollégiumi intézményvezető nyilatkozott nekünk.

– A szombati felvételi fényében hogyan teltek az elmúlt hetek a kollégiumban?

– Az akadémistáink meghatározott napirend szerint élik a mindennapjaikat. Nemcsak a sportszakmai feladataikat kell megfelelően teljesíteniük, hanem a napi két edzés mellett a tanulmányaikban is jó eredményeket kell elérniük. A sikeres felkészülés kulcsa a folyamatos tanulás, így erre most még nagyobb hangsúlyt fektetnek.

– Milyen eredményekre lehet számítani?

– Az iskolaválasztással és a felvételi vizsgával kapcsolatban, a korábbi évek eredményeit figyelembe véve, pozitív tapasztalataink vannak. A sikeres vizsgát követően a diákjaink az általuk kiválasztott középfokú oktatási intézményben folytathatják a tanulmányaikat. Bízunk benne, hogy idén is hasonlóan eredményesek lesznek.

– A gyerekeket mivel segítik a kollégiumi munkatársak?

– A nevelőtanáraink felkészítő foglalkozásokat tartanak nekik, ezt az akadémia felkészítő kiadványok beszerzésével támogatja. Továbbá magyarból és matematikából az előző évek teszt- és vizsgafeladatait is meg szoktuk íratni velük.

– Az érettségizők életében is van egy nagyon fontos dátum, méghozzá a február 15-e, addig kell ugyanis felsőoktatási intézménybe jelentkezniük. Hányan tervezik idén, hogy továbbtanulnak?

– Végzős akadémistáinkról elmondható, hogy tudatosan tervezik a jövőjüket. Kiemelném a tavalyi évben végzős diákok eredményeit, amelyek elismerésre méltók, büszkeséggel töltenek el minket, bizonyítják, hogy a két fronton való helytállás – NBI-es szereplés és a tanulmányi eredményesség – szorgalmas munkával elérhető, kamatoztatható. Számos diákunk folytat az akadémiai képzés mellett, illetve annak befejezésével felsőfokú tanulmányokat.

– Mely felsőoktatási intézmények a legnépszerűbbek a növendékek körében?

– Sokszínű skálán mozog a diákok érdeklődési köre, azonban a célkitűzések között legnagyobb számban a Testnevelési Egyetemre való felvétel szerepel. Vannak, akik jogi pályára készülnek, mások az orvostudományban szeretnének elmélyülni, de népszerűek a gazdasági, kommunikációs és egyéb szakok, szakirányok is.

– Az érettségi évében hogyan segít a kollégium?

– A folyamatos tanulásra ösztönözzük diákjainkat, így nem csupán a 12. osztályra koncentrálódik a felkészülés. Végzőseink számára kimondottan érettségire felkészítő foglalkozásokat indítunk, ezek többnyire kiscsoportos formában szerveződnek. Emellett azonban az egyéni foglalkozásokra, egyéni törődésre is nagy az igény, hiszen ezek teljesen személyre szabottak.

– Egy fiatal sportolónak mennyire nehéz összeegyeztetni a tanulmányait a sporttal?

– A kiválasztási folyamat során igyekszünk teljeskörűen informálni a leendő diákjainkat és szüleiket az akadémista léttel kapcsolatos feladatokról. Már a nyári edzőtáborban nagy hangsúlyt kap a beilleszkedés, a helyes napirend kialakításának elősegítése. Fontosnak tartjuk a diákok fejlődése szempontjából, hogy életük megfelelő arányban tartalmazza a sportszakmai, illetve a tanulmányi munkát, valamint a szabadidős elfoglaltságokat.

 

 

< vissza