07

Újabb sikeres szakmai nap

2021. november 16, kedd 08:32 | Tudományos háttér

Újabb szakmai napot tartott november 15-én a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ Balatonbogláron, a NEKA létesítményeiben. Az egész napos esemény vendégelőadói között szerepelt Gulyás István, a felnőtt férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és dr. Sáfár Sándor, a sportakadémiákért felelős miniszteri biztos, de közreműködött a NEKA számos edzője és egészségügyi szakembere is.

A programsorozat Mocsai Tamás ügyvezető köszöntőjével kezdődött, majd egy kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelyen részt vett Gulyás István, Hajdu János sportszakmai vezető, ifj. Kiss Szilárd és Sótonyi László pedig ezúttal a junior válogatottak szövetségi edzőiként kapcsolódtak a beszélgetésbe.

A felnőtt férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a program után a NEKA stábjának adott interjújában az akadémiai rendszerrel kapcsolatos véleményét is kifejtette: „Ahhoz, hogy egy ilyen nagy ívű folyamat elinduljon, türelmesnek kell lenni. Időre van szükség ahhoz, hogy bizonyos lépéseket meg lehessen tenni. A rendelkezésre álló lehetőségek mellett fontos a kitartás, a szisztematikusság és a következetesség. Nem szabad átlépnünk egy-egy lépcsőfokot, az ideális sorrendre kell hagyatkoznunk. Én hiszek a befektetett munkában, ha az ember mindent megtesz a cél érdekében, akkor annak meglesz a gyümölcse.”

A kerekasztal-beszélgetés után dr. Sáfár Sándor kapott szót. A sportakadémiákért felelős miniszteri biztos több aspektusból jellemezte az intézményeket, sőt azok előrehaladásáról és akadályairól is beszélt. Később, interjújában kiemelte, hogy a kooperáció az akadémiák eredményességének fontos kulcsa: „Ha egy folyamat többszereplős, abban az egyéneknek megvannak a saját értékeik. Ha ezek találkoznak, megnyílik a lehetőség arra, hogy a köz érdekében tegyünk valamit. Az akadémiák ugyan összetartanak, de néha kénytelenek egymással harcolni. Ilyen például az átigazolás,  hogy egy sportoló hova kerüljön, mi legyen vele. De úgy gondolom, egyre jobban működünk e téren is.”  

A délutáni programban gyakorlati bemutatók és a szakterületi egyeztetések szerepeltek. Ezek keretében Hajdu János a cselezésről, Sótonyi László pedig a támadás során fellépő létszámelőny és -hátrány oldalairól beszélt és tartott szemléltető bemutatót. Mindeközben egy másik pályán dr. Rácz Levente vezető erőnléti edző, Gyurkovics Ferenc edzésmódszertani szakértő, Szűcs Martin és Sebestyén Örs erőnléti edzők közreműködésével az erőfelmérési protokollok pontosítását, valamint az atlétikus képességfejlesztés jelentőségét és módszertani kérdéseit tárgyalta meg a többi akadémia erőnléit szakembereinek aktív részvételével.

 Dr. Rácz Levente ezek fontosságát hangsúlyozta: „Az akadémiákra bekerülő fiatal sportolók, a kézilabdázáshoz szükséges atlétikai előképzettség szempontjából jelentős hiányosságokkal érkeznek. Az erőnléti fejlesztés hatékonysága érdekében, ezen a napon a hiányosságok pótlásához szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megtárgyalására helyeztük a fókuszt. Továbbá, a játékosok testi épségének megőrzése, a túlterhelés elkerülése melletti legjobb eredmény elérése érdekében pontosítottuk azokat protokollokat, amelyekkel az erőfelméréseket végezzük.”

A Diagnosztikai Központban Langmár Gergely, a NEKA sporttudományos és egészségügyi csoportjának vezetőjének irányítása mellett Békési-Szalay Bernadett tartott csoportegyeztetést a Funkcionális Mozgásminta Szűrésről és a manuális terápiáról. Langmár Gergely kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jelentős haladás volt tapasztalható minden akadémia életében: „Az egységes tesztbattéria elfogadása már önmagában is nagyon pozitív dolog az akadémiai rendszerben, az alkalmazása pedig még nagyobb lépés. Elmentünk a társakadémiákra, megvizsgáltuk, mi, hogyan működik, képesek-e megvalósítani a felméréseket és ha szükségesnek bizonyult, segítettünk."

A szakmai nap végül egy tájékoztatóval zárult, amely a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ előrehaladásáról szólt. Ezen Mocsai Tamás ügyvezető és a szakterületek csoportvezetői osztották meg gondolataikat.

< vissza