24

Újabb tartalmas szakmai nap

2021. május 04, kedd 16:20 | Tudományos háttér

A módszertani központként működő Nemzeti Kézilabda Akadémia második alkalommal rendezett szakmai napot Balatonbogláron. A hazai kézilabda-akadémiák képviselői ezúttal is több helyszínen tartottak szekcióüléseket, ahol a sportvezetők, edzők, erőnléti edzők és sporttudományos munkatársak egyeztettek az egyes szakterületek legfontosabb kérdéseiről.

Az egész napos program során a megjelent sportvezetők többek között strukturális kérdéseket vitattak meg és az akadémiák felépítése is szóba került.

Az akadémiák edzői Hajdu János és Sótonyi László, a NEKA női, illetve férfi szakágvezetőinek vezetésével többek között a támadás és védekezés kimeneti és korosztályos követelményeiről egyeztettek.

A NEKA vezető erőnléti edzője, dr. Rácz Levente által vezetett erőnléti szakértői csoport ülésén az akadémiai erőnléti felkészítés egységes koncepciója és a mérési eredmények referencia értékei kerültek fókuszba.

Külön ülésezett a sporttudományos és sportegészségügyi szakértői csoport is, Szalay Bernadett, a NEKA gyógytornász csoportjának vezetője szemléltette a tesztbattériában szereplő szubjektív tesztek módszertanát, később Langmár Gergely, a NEKA Sportegészségügyi és Sporttudományos csoportvezetője a nemenkénti és korosztályos referenciaértékek meghatározásáról adott tájékozatást.

A délutáni program előtt dr. Sáfár Sándor, az államilag elismert sportakadémiák működésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, valamint Mocsai Tamás a Kézilabdaspecifikus Módszertani Központ ügyvezetője mondott beszédet. Ezt követően folytatódott a szakmai program, többek között a vállizületi státusz mérési protkolljaival, melyet Sebestyén Örs, a NEKA erőnléti edzője mutatott be, a human norm dinamometer segítségével.

fotók: NEKA/Tompos Gábor

Galéria

< vissza