14

Ünnepélyes évnyitó a NEKA-n

2022. július 31, vasárnap 18:13 | Utánpótlás

A sportolók, a hozzátartozók és a NEKA-munkatársak részvételével megtartott évnyitóval kezdődött a 2022/2023-as bajnoki szezon és tanév a Nemzeti Kézilabda Akadémián. A vezetők és iskolaigazgatók beszéde után köszöntöttük a nyári világversenyeken eredményesen szereplő NEKA-s szakembereket és válogatott játékosokat, az új akadémisták pedig fogadalomtétellel kezdték meg balatonboglári éveiket.

Sikeresen lezajlott a 2022/23-as tanév- és szezonnyitó a Nemzeti Kézilabda Akadémián. Az esemény keretében a NEKA-s növendékek újra találkozhattak rég nem látott csapattársaikkal és barátaikkal, a legfiatalabbak pedig megkezdhették új életüket az akadémia falain belül. A rendezvényen nagy örömmel köszöntötte a résztvevőket Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos sporttudományos és szakmai főigazgató, valamint Sikler Gyula kollégiumi intézményvezető.

Mocsai Tamás az akadémia egyik legfontosabb célját emelte ki beszédében:

„A NEKA-n a filozófiánk szerint teljes embert nevelünk, a minőségi utánpótlásképzés mellett a tanulmányi eredmények, és a személyiségfejlesztés is nagy hangsúlyt kap. A megfelelő szintű versenyeztetés a sportolók fejlődését szolgálja, a beválás és a magyar fiatalok megfelelő játéklehetőségének biztosítása pedig egyfajta küldetésünk. 

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos beszéde elején a szülőknek mondott köszönetet.

„A szülők és nagyszülők nélkül egy tehetséges gyermek sem létezne. A családi támogatásra óriási szükség van a mai világban. Az a legfontosabb feladat, hogy olyan szeretetteljes hátteret biztosítsanak, amely lehetővé teszi a fiatal fejlődését. Minden további munka edzőinkre, szakembereinkre és pedagógusainkra vár”.

Hajdu János női szakágvezető és Sótonyi László férfi szakágvezető is beszélt az előttünk álló bajnoki szezonról és kihívásokról, majd a nyári válogatott világversenyeken sikereket elérő NEKA-s szakembereket és játékosokat köszöntöttük.

A női junior világbajnokságon ezüstérmes magyar válogatottat a NEKA-n dolgozó ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző irányította, a jobbszélső Ferenczy Diána idén női NB I-es csapunkat erősíti, a szakmai stáb tagja volt erőnléti edzőnk, Szücs Martin és Cseh Ferenc terapeuta.

Az Európa-bajnokságon 5. helyen végző férfi juniorválogatott szövetségi edzője Sótonyi László volt, a keretben nyolc NEKA játékos – Karai Miklós, Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt, Palasics Kristóf, Papp Tamás, Sisa Erhard, Sztraka Dániel, Takács Ákos, Tárnoki Márkó és Temesvári Gábor szerepelt. Karai Miklós és Sztraka Dániel idén igazolt az NB I-es csapatunkhoz. 

Az ifjúsági strandkézilabda Európa-bajnokságon aranyérmes magyar válogatott tagja volt Molnár Fruzsina, Hajzer Dávid és Szabadi Milan Anthony.

Az iskolaigazgatók tájékoztatóját követően a növendékek komplex feladatairól mondott néhány szót és a régi növendékekhez szólt Sikler Gyula kollégiumi intézményvezető.

„Ezúttal sem lesz kevesebb feladat, sőt, több vár rátok, az érettségizők számára ez a tanév értelemszerűen sokkal nehezebb lesz, mint az előző. Azt szeretném kérni tőletek, hogy a NEKA hagyományaihoz hasonlóan, idén is nyújtsatok segítő kezet újoncainknak, mind a tanulmányi munkában, mind az edzéseken. Számukra ugyanis most kezdődik el az embert próbáló út.”

A kollégiumi intézményvezető beszéde után az új NEKA-s diákok tettek esküt, amivel hivatalosan is megkezdték balatonboglári éveiket. A regisztrációt és a beköltözést követően kiscsoportos szülői értekezleten találkozhattak a hozzátartozók az edzőkkel, a szakemberekkel és nevelőtanárokkal.

Galéria

Az akadémia számára pozitív visszajelzés, ha egy növendékünk után a testvér is a Nemzeti Kézilabda Akadémiát választja. A Csengeri család nagyobb gyermeke, Hunor négy év után idén már a HSA NEKA NB I-es keretének tagja lett, míg testvérét, Botondot új akadémistaként köszönthettük ma az évnyitón.

Immáron az ötödik évünket kezdjük itt a NEKA-nál, nagyobbik fiam, Hunor a most kezdődő 2022/23-as bajnoki szezonban bemutatkozhat az élvonalban, kisebbik fiam, Botond pedig most kezdi meg akadémiás éveit. Fontos volt számunkra az itteni környezet, itt minden adott ahhoz, hogy a fiúk elérjék mindazt a kézilabdában, amit szeretnének, ehhez azonban kitartónak és szorgalmas kell lenniük. Az élvonalbeli szereplés egy olyan életpályát vetít előre a fiatalok számára, amelyért érdemes dolgozni és küzdeni” – nyilatkozta Csengeri Szabolcs édesapa.

fotók: NEKA/Tompos Gábor

< vissza