02

A járvány idején is felelősséggel végezzük munkánkat

2020. november 20, péntek 15:03 | Utánpótlás

A balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián továbbra is mindenki betartja a koronavírus-járvány idején érvényes szabályokat, előírásokat. Tömeges megbetegedés ennek köszönhetően eddig nem fordult elő, csak egyedi esetekről beszélhetünk. Gyógyulás után a növendékek több vizsgálatot, illetve gyorstesztet követően térhetnek csak vissza a kollégiumba. A tesztek elvégzésében nagy segítséget nyújt Farkas Anita, aki a hét minden napján rendelkezésre áll, és egészségügyi tapasztalatával igazi hivatásának tekinti ezt a feladatot.

Farkas Anita évek óta dolgozik a NEKA-n. Amellett, hogy évente több ezer kilométert tesz meg balesetmentesen, miközben a csapatokat busszal a mérkőzésekre szállítja, a meccseken dolgozó biztonsági szolgálatot is vezeti és koordinálja. Olykor terapeuta-feladatokat is vállal, néhány hete pedig a COVID-19 teszteléseket is ő végzi.

– Az elmúlt hetekben az egész országban nagyobb lett a fertőzöttség, így az akadémián is fokozottabb elővigyázatosságra van szükség. Ennek kapcsán felkértek a gyorstesztek elvégzésére. A Boglári Akadémia-SZISE NB I-es csapatánál a kötelezően előírt PCR-tesztelést, illetve a minták laborba való eljuttatását végzem, ami felelősségteljes, napi szintű feladatokat jelent számomra. A többi munkámból adódóan mindig elérhető vagyok, hétvégén is sokszor csörög a telefonom, és jövök, amikor szükség van rám – mesélt új feladatairól Anita.

– Hogyan néz ki ez a gyakorlatban, milyen esetben van szükség a gyorstesztre?

– Amennyiben tüneteket mutat egy gyerek, általában azonnal elkülönítik és hazaküldik, így nekem inkább a karantén után visszatérő növendékek esetében kell elvégeznem a gyorstesztet. Ezt pár perc alatt kiértékeljük, és a diákok természetesen csak negatív teszttel térhetnek vissza a kollégiumba, amennyiben az orvosi vizsgálat és a terheléses vizsgálat eredményei is megerősítik ezt.

– Miért volt szükség arra, hogy téged is bevonjanak ebbe a folyamatba?

– Ápolói végzettségem van, hét éven át betegszállítóként dolgoztam a Kaposvári Egyetem diagnosztikai osztályán, ott kerültem közel az egészségügyhöz, és ez azóta is igazi elhivatottságot jelent számomra. A NEKA orvosainak sajnos sem ideje, sem kapacitása nincs a mindennapi tesztelésekre, ezenkívül sokan tartanak a beteggel való közvetlen érintkezéstől a garat-, illetve az orrminta levétele során. Amikor szóltak, hogy szükség van rám, nem gondolkoztam sokat, sőt, örültem, hogy segíthetek.

– Akkor kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem veszélytelen ez a dolog?

– Azt gondolom, valóban kalapot kell emelnünk valamennyi NEKA stábtag előtt, akik nap mint nap úgy dolgoznak, hogy közvetlen kapcsolatban vannak a száznegyven gyerekkel. Antalné Szakál Edit egészségügyi asszisztens hihetetlen munkát végez, Sikler Gyula vezetésével a kollégium is szervezetten működik. Én büszke vagyok mindenkire, hiszen a kollégiumban és a csarnokban dolgozó idős és fiatal munkatársak, az edzők, a szakemberek, a takarítók, akiknek családjuk van, úgy jönnek dolgozni minden nap, hogy tudják, bárhol, bárkiben ott lehet a vírus. Próbálunk egymásra és magunkra is vigyázni, de a fertőzés veszélye mindig fennáll, így a jelenlegi helyzetben nekünk is fokozottan oda kell figyelnünk a szabályokra.

fotók: NEKA/Tompos Gábor

Galéria

< vissza