18

A munkában hiszünk, aminek meglesz az eredménye

2022. január 04, kedd 17:12 | Utánpótlás

A Kézivezérlés Extra című kézilabda-műsor legutóbbi vendége Hoffmann László, a Mosonmagyaróvár szakmai igazgatója volt, akivel többek között a női válogatott teljesítményéről, illetve a hazai utánpótlásképzés hiányosságairól beszélgettek a műsor készítői. Az elemzés során többször is előkerült a NEKA szerepe és tevékenysége, azonban Hajdu János női szakágvezető szerint muszáj néhány részletet pontosítani, kiemelve az akadémián folyó munka minőségét és az eredményeket.

– A női kézilabda-válogatott 10. helyen végzett a legutóbbi világbajnokságon, ami több kérdést felvet, erről beszélgettek a Kézivezérlés Extra című műsor résztvevői. Szóba kerültek az utánpótlásképzés hiányosságai, és a NEKA-n folyó munka minősége is.

– Néha halljuk kritikaként az említett riportban is, hogy a NEKA tíz év alatt nem tudta ezt vagy azt elérni – kezdte az interjút Hajdu János női szakágvezető. A pontosság kedvéért: az akadémiát 2013. júniusában alapítottuk, az első évfolyam 2017-ben végzett, tehát négy évvel ezelőtt hagyták el az akadémiát az első végzősök. Tíz év munkáját számon kérni, tájékozatlanság. Azt gondolom, hogy korábbi növendékeink közül Vámos Petra kinevelése nagy eredmény, a tokiói olimpia egyik legjobb teljesítményét nyújtotta, jelenleg ő a magyar csapat első számú irányítója. Mellette Fodor Csenge, Albek Anna és Pásztor Noémi mutatkozott már be a felnőtt válogatottban, jelenleg 28 női játékosunk szerepel az élvonalban. A közeljövőben, 2-3 éven belül végzőseink közül várható, hogy lesznek olyanok, akik átlövő poszton is bizonyítják majd tehetségüket.

– Sokszor elhangzik az is, hogy a Nemzeti Kézilabda Akadémián minden adott, pénz, infrastruktúra, mégsem lehet kiugró eredményt felmutatni.

– A létesítmények, a sporttudományos háttér, az anyagi lehetőségek valóban kiemelkedőek, irigylésre méltóak, de ez az első években nem állt rendelkezésre. Közepesen nehéz körülmények között képeztük a gyerekeket. Meg kell említenem az elhivatott, jól képzett, hazai és nemzetközi szintéren is elismert, eredményes szakembergárdánkat, akiknek tevékenységét a kritikusaink szeretik elfelejteni. Azt a több ezer órányi képzést, a napi két-három edzést, az egyénre tervezett foglalkozásokat, amit négy-öt év alatt a növendékeink kapnak, nem pótolhatja semmi.

– Milyen sikerekről beszélhetünk az elmúlt nyolc évben?

– Megvan és meg is lesz a munkának az eredménye. Sokatmondó tény, hogy 2013. óta 19 bajnoki címet szereztek csapataink úgy, hogy az elmúlt két évben nem hirdettek végeredményt a korosztályos bajnokságokban, ezzel több éremesély úszott el. Ha valaki a tabellákra néz, azt látja, hogy a férfi és női ifjúsági, illetve serdülő bajnokságokban is magabiztosan vezet a NEKA, a női NB I/B-ben szereplő fiataljaink százszázalékos teljesítménnyel állnak az élen, azt gondolom, hazai szinten ez kiemelkedő teljesítmény. 2014 óta a NEKA játékosai és edzői meghatározó szerepet játszanak a magyar korosztályos válogatottak nemzetközi eredményességében. Velünk nem szimpatizálók vagy minket kritizálók közül többen legyintenek az utánpótlás-válogatott eredményekre, mi büszkék vagyunk arra, hogy a legutóbbi világversenyeken tíz-tíz NEKA játékos szerepelt az Európa-bajnok junior, valamint ifjúsági csapatban.

Hosszútávon ez kamatozhat, kamatoznia kell! Ha a kiválasztás-képzés-versenyeztetés-nevelés folyamatában mindenki - utánpótlás csapatok, NBI-es felnőtt csapatok, korosztályos válogatottak, felnőtt válogatott - teszi a dolgát.

– A műsorban az is elhangzott, hogy korábbi kapusunk, Herczeg Lili, akit 2019-ben kölcsönadtunk a Mosonmagyaróvárnak, minden nap sírt, amikor odakerült, mert életében először találkozott felnőtt emberekkel az öltözőben.

– Milyen közösség, öltöző az, ahol a bajban lévő, kiesőjelölt csapathoz segítségként érkező, szerény kislánynak ezt kell megélnie? Lili akkor 18 éves volt, egy utánpótlás-akadémiáról került egy NB I-es csapathoz, ami számára nyilván hatalmas ugrás volt, szembesült a „profi világgal”! Ennek ellenére ő abszolút megállta a helyét, sokszor bravúrosan. Teljesítményével komoly szerepet játszott abban, hogy az MKCSE bent maradt az NB I-ben, majd két év múlva bronzérmes lett.

Évek óta nagyon jó a szakmai és emberi kapcsolatunk valamennyi klubbal, így a Mosonmagyaróvárral is, konkrétan említhetném Pásztor Noémi példáját is, aki szintén NEKA-nevelésű játékos, és az én segítségemmel került a csapathoz, jelenleg beállósként 41 góllal harmadik a házi góllövőlistán. Jó barátom, Gyurka János vezetőedző elismerően hívott fel, és megköszönte, hogy odairányítottam Noémit. 2021. december elején Hoffmann László azonnali segítségért fordult a „képzési hiányosságokkal dolgozó” NEKA-hoz, mert azonnal szerette volna leigazolni a korosztály egyik legtehetségesebb beállóját, a 17 éves Juhász Katát. Az érettségi előtt álló játékos érdekében a szülőkkel egyetértve a beállót nem engedtük el.

A munkánkkal kapcsolatban meg kell jegyezni azt is, hogy tavaly Boglári Akadémia-SZISE néven kizárólag magyar fiatalokat foglalkoztatva (a keret 80 százaléka NEKA-s középiskolai hallgató volt) elindultunk az NB I-ben, hogy biztosítsuk a gyerekek fejlődését, segítve a sportág hazai előre lépését. Ez nagy vállalás volt részünkről, de a döntés helyességét igazolja, hogy a kiesés ellenére 14 sportolónkat élvonalbeli klub igazolta le, és azt látjuk, hogy a lányok abszolút megállják a helyüket.

A kérdésre, hogy mikor lesznek az akadémiákon (négy női akadémia) végzők közül felnőtt válogatott játékosok, a választ az NB I-es csapatoknál dolgozó szakemberektől kaphatjuk meg, hiszen a munka a képzés ott folytatódik.

 

< vissza