07

A NEKA szülői szemmel

2021. május 03, hétfő 08:53 | Utánpótlás

Amikor egy család úgy dönt, hogy a sportoló gyermek a Nemzeti Kézilabda Akadémiát választva Balatonbogláron kézilabdázik majd négy-öt évig, sok mindent kell mérlegelni. A képzési és versenyeztetési lehetőségek, a körülmények, a tanulás mind-mind szerepet játszik, derül ki az alábbi interjúból, amelyben Mlinkó László, a Boglári Akadémia-SZISE NB I-es csapatában játszó tehetségünk, Mlinkó Zsófia édesapja beszél az elmúlt év tapasztalatairól.

Mlinkó Zsófia 2017 augusztusában került az akadémiára, azok után, hogy az előző bajnoki szezonban 380 gólt lőtt korábbi csapatában, és meghívást kapott, hogy töltsön egy hetet a NEKA nyári táborában. A fiatal játékos édesapja, Mlinkó László szerint ez a néhány nap meghatározó volt az életükben.

– A táborban minden gyorsan eldőlt, hiszen Zsófi azonnal megszerette az akadémiát, a Balaton-parti helyszínt és az itteni légkört. A második napon ifj. Kiss Szilárd jelezte, hogy szeretnék, ha ide igazolnánk, így bár egy budapesti gimnáziumba már felvételt nyertünk, végül Balatonboglárt választottuk, és úgy gondolom, jó döntést hoztunk.

– Mennyire volt nehéz a beilleszkedés, szülőként kellett-e aggódni emiatt vagy a bentlakásos rendszer szabályai miatt?

– Ha a sportot nézzük, akkor elmondható, hogy Zsófi igazi csapatjátékos, aki a magánéletben kicsit visszafogott személyiség, és igazán a pályán adja ki magából azt, ami benne van. A beilleszkedés, az otthontól való távolság egyáltalán nem okozott gondot. Ő már kiskorában eldöntötte, hogy élsportoló szeretne lenni, az akadémiai feltételek és a létesítmények pedig tökéletesek ahhoz, hogy itt csak a kézilabdázásra koncentráljanak azok a tehetségek, akik erre tették fel az életüket és nap mint nap komolyan dolgoznak a céljaik eléréséért. Szülőként megnyugtató az, hogy felügyelet alatt vannak a gyerekek és odafigyelnek rájuk, nekem ez mindig is tetszett, bár nyilván nem egyszerű megoldani 140 gyerek esetében. A kollégiummal és az edzőkkel napi kapcsolatban vagyok, jó érzés látni, hogy törődnek a fiatalokkal.

– A NEKA-n folyó sportszakmai képzéssel mennyire volt elégedett, a felfelé versenyeztetés révén biztosítottnak látja-e az előrelépést?

– Zsófi folyamatosan fejlődött mindig is, és ez a mai napig így van. Elismert edzők foglalkoznak vele, és a szakemberek szívesen dolgoznak vele, hiszen maximalista, szereti a kihívásokat, ezért jut előre, és itt az akadémián bizony vannak kihívások, amiknek meg kell felelni. Ő nagyon jól vette ezeket az akadályokat, összeszorította a fogait és ment előre. Szerencsére építő ez a közeg a NEKA-n, jó versenytársakkal edzhet és jó értelemben véve rivalizálhat. Sokat elárul az a tény, hogy a női NB I-ben rendszeresen nevezett és játszó kézilabdázók közül ő a legfiatalabb, sokan féltették őt, de úgy gondolom, bizonyított: ha kellett, bement a darálóba, számára a győzelem a legfontosabb, de ez az itt sportoló játékosok többségének mentalitására jellemző. Az akadémista fiataloknak jót tett az élvonali szereplés, mindenki büszke lehet rájuk.

– A szülők nyilván a tanulást is fontosnak tartják a sportolás mellett, és a középiskolákat figyelembe véve választanak klubot vagy akadémiát a gyermeknek. Milyenek voltak az itteni lehetőségek?

– Az általános iskola valamennyi osztályát kitűnő bizonyítvánnyal zárta Zsófi, és ez itt, a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumban is így volt. A tanárok visszajelzései szerint egyébként a NEKA-s diákok jobban tanulnak, mint a nem kézilabdázó fiatalok, és ez éppen abból fakad, hogy egy sportoló eleve okosabban osztja be az idejét, mert erre van nevelve a sport által. Ha kell, korán kelnek, ha kell, későn fekszenek, közben az edzéseken és a mérkőzéseken is magas szintű teljesítményt nyújtanak, és nem kérdés, hogy az egyetemi felvételin is sikeresen szerepelnek. Hálás lehetek, ahogy valamennyi szülő hálás lehet a nevelőtanároknak, akik rengeteg segítséget nyújtanak a tanulásban, korrepetálnak, felkészítenek. Az edzésekhez igazított órarend is megkönnyíti a kézilabdázók dolgát, bár sokan talán szívesebben mennének nyolc órára iskolába, mint fél hétre edzésre, de a NEKA-játékosok teszik a dolgukat, ahogy az az élsporttal jár.

Idén összesen 24 NEKA-növendék tesz érettségi vizsgát, a legjobbak pedig egyetemi vagy főiskolai felvételire készülhetnek.

< vissza