27

Az egyik legkomolyabb kihívás következik

2022. április 25, hétfő 21:39 | Oktatás, képzés

Május 2-án megkezdődik az írásbeli érettségi időszaka, amely az ország összes végzősét, köztük a NEKA növendékeit is komoly kihívás elé állítja. A Mátyás Király Gimnáziumban tizenegy, a Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnáziumban tizenhárom, a Siófoki SZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskolában pedig egy akadémistánk szeretne vizsgát tenni. A mostani feszült időszakról és a gyerekek hozzáállásáról Sikler Gyula kollégiumi intézményvezetőt, Schelhammer Gyula és Varróné Karcagi Szilvia nevelőtanárokat, valamint Balog Krisztiánt, a Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium igazgatóját kérdeztük.

Sikler Gyula szerint a NEKA egyik legfőbb célja a teljes ember nevelése, sőt, a sportkarrier építése mellett továbbtanulásra is ösztönzi a tanulókat:

„Diákjaink jelentős százalékban felsőoktatási intézményekben szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az akadémiai képzés során a sport mellett a tanulás is kiemelt szerepet kap. Végzőseink a továbbtanulási szándékuknak megfelelően jelentkeznek emelt szintű vizsgára, így a felsőoktatásban meghatározott követelményrendszer alapján választanak tantárgyat. De minden évben van olyan diákunk is, aki előrehozott érettségit tesz. Az akadémisták ilyenkor jellemzően valamelyik idegen nyelvet választják, ekkor azonban osztályozóvizsgára kötelezettek. A nagy próba előtt pedig természetes egy kis vizsgadrukk. A kollégiumi munkatársak ezért igyekeznek a gyerekek számára lelki támogatást, bátorítást nyújtani. Intézményünk szerepvállalása, feladata, hogy az érettségizők felkészülését támogassa, illetve a kollégiumban biztosítsa a tanuláshoz és a pihenéshez szükséges feltételeket, nyugalmat. A nevelőtanárok érettségire felkészítő foglalkozásokat szerveznek, amelyek kis csoportos, illetve egyéni formában zajlanak. Ez az időszak fizikálisan és mentálisan is fokozottan megterhelő az akadémisták számára. Nemcsak az érettségire szükséges fókuszálniuk, hanem a sportra is, mert ebben az időszakban zajlik a legkiélezettebb harc a bajnokságok dobogós helyeinek megszerzéséért, a final fourba jutásért.

Schelhammer Gyula kollégiumi nevelőtanár a fentiekben említetteken kívül további hasznos feladatokkal segíti a NEKA-s fiúk érettségire való felkészülését, ezáltal pedig a feszültségüket is oldja:

„Megtanítom nekik, hogyan kell érettségizni. Történelemből a térképeket, matematikából pedig a függvénytáblázatot kell jobban megismerniük a gyerekeknek. Ha ezeket megtanulják használni, az nagymértékben megkönnyíti a dolgukat. A tanulók tavalyi éve sajnos kiesett a koronavírus-járvány miatt, online oktatásban kellett részt venniük. Ez lemaradásokat okozott náluk, ami most érződik. Én úgy segítek nekik, hogy elkészítjük a vázlatuk vázlatát: egy háromoldalas anyagot féloldalasra rövidítünk.”

De a lányok sincsenek magukra hagyva, idegen nyelvi kérdésekben Varróné Karcagi Szilvia kollégiumi nevelőtanár ugyanis mindenben mellettük áll. Szilvia emellett fontosnak tartja, hogy ne csak pedagógusként, hanem emberként is, teljes személyiségével forduljon a gyerekek felé:

„A lányok nagyon sokat tanulnak, járnak hozzánk korrepetálásra. Most úgy érzem, nem jönnek annyian, de nekik nyilván több helyről van felkészülési anyaguk, például az angol filmek, sorozatok. A diákok fáradtak, mivel az egész napjuk be van táblázva. Edzés, meccs, iskola, tanulás... Nincs énidejük. Feladatunk, hogy színesítsük a napjaikat, akár kollégiumon belül vagy kívül. A mi szerepünk nemcsak arról szól, hogy bemegyünk a szobájukba és ellenőrizzük a létszámot, hanem leülünk beszélgetni velük, mindenkire odafigyelünk. Ha látjuk, hogy a gyereknek rossz napja van, nem tudunk szó nélkül elmenni mellette, megkérdezzük, mi a baj.”

Míg a NEKA kollégiumi nevelőtanárai úgy gondolják, hogy a feszültségoldás jól jön ebben a kritikus, nehéz időszakban, addig a Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium igazgatója, Balog Krisztián azt mondja, az izgatottság csak fokozza a teljesítményt a tanulók körében:

„Feszültséget oldani nem feltétlenül jó taktika. Sokéves tapasztalatom alapján úgy gondolom, az izgalom extra erőt ad a gyerekeknek, hogy komolyan vegyék a végső felkészülést. Mi minden segítséget megadunk a diákoknak: igyekszünk célirányosan felkészíteni őket az érettségire, így például „kisérettségit” is szervezünk számukra, hogy az éleshez hasonló módon is számonkérjük őket. Bátran fordulhatnak hozzánk egyéni segítségért is, akár a tanítási órákon kívül is. Reméljük, hogy még az utolsó napokban sok energiát próbálnak fordítani a tanulásra”– nyilatkozta Balog Krisztián igazgató. 

NEKA-s növendékeinknek ezúton is jó felkészülést és sok sikert kívánunk az érettségihez!

< vissza