06

Célegyenesben az érettségire való felkészülés

2021. április 30, péntek 13:22 | Oktatás, képzés

Hétfőtől országszerte megkezdődnek az érettségi vizsgák, a diákokra a járványhelyzet miatt idén kizárólag írásbeli feladatok várnak. A fonyódi Mátyás Király Gimnázium, illetve a balatonboglári Siófoki SZC Mathiász János Gimnázium és Technikum 24 NEKA-s tanulója is komoly feladat előtt áll, de a kollégiumi nevelőtanárok segítségével mindenki lelkiismeretesen készül a megmérettetésre.

Már csak pár nap és elkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák, a felkészülés a célegyenesbe ér. A kollégium munkatársai folyamatosan igyekeznek segíteni a tanulást, és természetesen az edzésekhez igazított időpontokban foglalkoznak a diákokkal, jellemzően egyénileg vagy kiscsoportos formában. A kollégiumi intézményvezető-helyettes, Kádi Zsófia elmondása szerint az elmúlt hónapokban a diákok a legjobb tudásuk szerint készültek az érettségi vizsgákra.

fotó: archiv

Külön érettségire felkészítő szakkönyveket biztosított számunkra az akadémia, amely kiadványok a könyvtár fejlesztéséhez is hozzájárultak. Emellett a nevelőtanárok számára elérhető digitális tudástárat hoztunk létre, amely például tanulást támogató anyagokat, feladatlapokat, próbateszteket és a korábbi évek érettségi feladatsorait, javítókulcsait tartalmazza. Ezeket a segédanyagokat a mindennapi felkészítő munka során használjuk és folyamatosan bővítjük. A nevelőtanárok főként a saját szakjuknak megfelelően igyekeznek segíteni a tanulóknak, próbáljuk valamennyi érintett tantárgyat lefedni a felkészítés során. Folyamatos, hatékony tanulásra ösztönözzük az akadémistákat, amely jelentősen megkönnyítheti az érettségi vizsgákra való felkészülést, hiszen ezen a megmérettetésen több év tananyagának elsajátításáról kell számot adniuk a végzős diákoknak.

– A digitális oktatás miatt sok diákban bizonytalanságot okoz, vajon mire lesz elég az a tanulási mennyiség, amit elsajátítottak a tanév során. Nehézséget vagy könnyebbséget jelent az, hogy idén kizárólag írásban kell számot adniuk a fiataloknak?

­A pandémia speciális helyzetet teremtett az oktatásban is, ennek megfelelően az idei tanév tavaszi érettségi vizsgái sem teljesen a megszokott módon zajlanak majd. Nehéz megítélni, hogy nehézségként vagy könnyebbségként értékelhető-e az, hogy csak írásban kell számot adniuk az érettségizőknek a tudásukról. Az írásbeli érettségi vizsgára való felkészülés kapcsán hangsúlyosnak tartom a tantárgyi ismeretanyag elsajátításán túl az egyes feladattípusokra való felkészülést, azok begyakorlását is. Ebben a helyzetben minden vizsgázónak az írásbeli vizsgák napján kell a legjobb tudását nyújtania.

Kinek, hogy megy a tanulás, mennyire igénylik a gyerekek a nevelőtanárok segítségét?

– A nevelőtanárok és az oktatási és nevelési szaktanácsadó minden héten szerveznek felkészítő foglalkozásokat, ezekre bárki becsatlakozhat, de van olyan diák, aki maga kér külön segítséget. A csoportvezető tanárok folyamatosan figyelik az érdemjegyeket. Rendszeresen konzultálunk az iskolák osztályfőnökeivel, szaktanáraival. Azt gondolom, ez nagy előny az akadémisták számára, hiszen a nevelőtanárok rendelkezésre állnak, legyen szó korrekciós foglalkozásról, érettségire vagy akár nyelvvizsgára való felkészítésről. Kiemelném a Boglári Akadémia-SZISE NB I-es női csapatának játékosait, akik a heti egy, nem ritkán két mérkőzés mellett is kiváló tanulmányi eredményeket értek el és az érettségire is maximális erőbedobással készülnek.

Büszkeség, hogy a fonyódi MKG gimnázium 11 végzős NEKA-növendéke közül hatan – Faragó Luca, Horváth Nikolett, Kajdon Blanka, Mlinkó Zsófia, Temesvári Gábor és Woth Viktória – kitűnő tanulmányi eredménnyel zárták a tanévet, míg Farkas Johanna és Vámos Míra jeles rendű (mindössze egy négyes érdemjegyű) bizonyítvánnyal zárt.

Minden érettségizőnek sok sikert kívánunk a közelgő vizsgákhoz!

< vissza