27

Folyóirattal és honlappal a szakmai tartalomért

2021. október 01, péntek 12:24 | Tudományos háttér

Amióta a NEKA egyben a kézilabda-specifikus módszertani központ funkciót is ellátja, nem csupán sportszakmai téren történt sok minden, hanem a kommunikációs platformokon is több újdonsággal jelentkeztünk. Megjelent például egy vadonatúj szakmai folyóirat Kézilabda MódszerTan címmel, és elindult a Módszertani Központ saját weboldala is. Utóbbi kettő megvalósításával Boda Ildikó kommunikációs tanácsadó dolgozott, vele beszélgettünk a munkafolyamatok hátteréről.

– Miután a Módszertani Központ elvárásai között szerepelt egy szakmai folyóirat megjelentetése, vélhetően nem az volt a kérdés, hogy szükség van-e egy ilyen kiadványra, hanem hogy miként lehet létrehozni. Melyek voltak a legfontosabb lépések?

– Mint minden magazin kiadása előtt, most is először át kellett gondolni, hogy kiket célzunk meg a tartalommal, és milyen formát akarunk adni ennek. Számomra, aki hosszú éveket dolgoztam a print magazinok világában, óriási boldogság volt, hogy újra egy nyomtatott termék fejlesztésében vehetek részt, és elvárás, hogy a kiadvány igényes, szép kivitelű legyen. Ehhez készült a Módszertani Központ arculati elemeire épülő egyedi design, amely meghatározza a kiadvány formáját, borítóját, belső oldalait.

– A tartalom mi alapján állt össze?

– Az első szám esetében fontosnak tartottuk azt, hogy például az államilag támogatott kézilabda-akadémiák is megjelenjenek benne, így készült róluk egy nagyobb bemutató anyag. A többi cikk azonban szakmai tartalom, de mivel az ilyen jellegű publikációnál is fontos az aktualitás, a témaválasztásnál erre is figyeltünk. Több aspektusból is felmerült például a COVID-19, de lényeges volt, hogy mivel az első szám megjelenése nagyjából a felkészülési időszak kezdetére esett, ehhez is fűződjenek tartalmak. Az nagyon ösztönző volt, hogy egy akadémiákon túlnyúló, a sportágban is jól használható új publikációt hoztunk létre.

– Mi volt a legnehezebb feladat a folyóirat összeállításában?

– Mivel nem volt még tapasztalatunk, hogy az oldalak milyen hosszúságú írásokat vesznek fel, így szinte naponta terveztük át a lap végső terjedelmét, mert például az előre három-négy oldalasra becsült cikk sokszor hat-hét oldalt fogalt el. Az sem volt könnyű, hogy a szaknyelven íródott mondatokat úgy alakítsuk át úgymond nyomdaképessé, hogy ne veszítsenek a szakmaiságukból, de ugyanakkor megfeleljenek a nyelvhelyességi és nyelvtani szabályoknak.

– Nem sokkal a folyóirat után debütált a Módszertani Központ honlapja is. Itt mi volt vezérelv?

– A neka-mk.hu egy koncentrált tartalmat kínáló webes felületnek készült. Mocsai Tamás ügyvezetővel egyformán úgy gondoltuk, hogy a Módszertani Központnak olyan arculatra van szüksége, amely kapcsolódik valamelyest a NEKA-hoz, de jelzi, hogy ez önálló egység fókuszált szereppel és tartalommal. Ehhez készült egy kisarculati terv a Co&Co Designcommunication közreműködésével, akik amúgy a NEKA teljes arculati frissítését is tervezték. Ezekre az elemekre épült a honlap megjelenése is, a szerkezetet pedig a hírek-szakcikkek-videók hármas egységre építettük. Ezek mögött minden olyan tartalom elérhető, amit a Módszertani Központ a szakmai közegnek el akar juttatni, vagy megfordítom, minden olyan tartalom megtalálható, amiből segítséget meríthetnek a munkájukhoz az utánpótlás-nevelő műhelyek.

– Akkor hová voksolna: online vagy print tartalom?

– Mindkettő, főleg, hogy így pluszokat is tudunk adni. Az egységes felmérési protokoll nyomtatásban túl hosszú lett volna, így a folyóiratban csak a leglényegesebb információkat közöltük, míg az online felületen a teljes és részletes leírás megtalálható. Mivel a Levels Média programozásával mobil eszközökre is optimalizált a honlapkép, így ezek a tartalmak gyakorlatilag telefonról is pillanatok alatt elérhetőek. Ez mindenképpen az online mellett szól. A honlap szerves része egyébként a hat államilag támogatott akadémia online felületére való átlinkelési lehetőség, míg a NEKA weboldalának a menüsorában ott van a Módszertani Központhoz vezető link.

– Két ilyen nagy volumenű munka után nyilván nincs megállás.

– Készülünk már a második lapszám témáinak az összeállítására, és az online tartalommal kapcsolatban is van egy távlati tervünk. Szeretnénk applikációt fejlesztetni rá, hogy még egyszerűbb legyen annak a szakmai tartalomnak az elérése, amely szándékunk szerint a kézilabdasport fejlődését szolgálhatja.

Galéria

< vissza