06

Ismét TE-s hallgatók látogattak el a NEKA-ra

2021. október 25, hétfő 18:35 | Oktatás, képzés

A Nemzeti Kézilabda Akadémián már többször tettek látogatást a Testnevelési Egyetem hallgatói, legutóbb például augusztusban jártak az intézményben, és akkor is jó élményekkel, illetve értékes tapasztalatokkal tértek haza. Most hétfőn két újabb hallgatói csoport érkezett, sőt, közülük az egyik gárda három napot tölt majd az intézmény rendszerének és működésének megismerésével.

Az egyik csoport, amely leendő szakedzőkből áll, dr. Ökrös Csaba egyetemi docens kíséretében jelent meg a NEKA-n, ahol előadásokat hallgathattak meg Szücs Martin humánkineziológustól és Hajdu János sportszakmai vezetőtől. Emellett pedig még az itteni mérő- és erőfejlesztő eszközöket is szemügyre vehették.

Dr. Ökrös Csaba nekünk adott interjújában azt mondta, mindig nagy örömmel tér vissza a NEKA-ra:

„Többször jártam már itt, de mindig lenyűgöz, amit látok. Egy edzőnek az az álma, hogy egy ilyen helyen tudjon dolgozni. A NEKA-n profi körülmények között van az ember, legyen szó létesítményekről, személyekről vagy játékosokról. Ez az egész folyamatosan fejlődik, és az itteni eredmények magukért beszélnek.”

A másik, 12 humánkineziológus-gyakornokból álló csapat a sporttudományos és egészségügyi csoportvezetőhöz, Langmár Gergelyhez érkezett, aki a csapatában zajló munkafolyamatokat mutatta be a fiataloknak. Ezután a hallgatók megtekinthették a rehabilitációs gépeket, illetve a gyógytornászok, a humánkineziológusok és az erőnléti edzők munkáját is.

Háromnapos programsorozatuk egyik szervezője, Tuza Kornélia, aki a Testnevelési Egyetem Kineziológia Tanszékén tudományos segédmunkatársként tevékenykedik, azt nyilatkozta, fontosnak tartja, hogy a leendő humánkineziológusok láthassák, milyen munka folyik az akadémiákon és az egyéb szervezeteknél:

„A humánkineziológus hallgatók széleskörű ismereteket kapnak a képzésük során, azonban fontosnak tartjuk, hogy betekintést nyerjenek az akadémiai rendszerekbe, legyen az akár kézilabdával, kosárlabdával, korcsolyával vagy labdarúgással foglalkozó intézmény. A lényeg, hogy a hallgatók lássák, megvan számukra az a sporttudományos pozíció, ahova százszázalékosan beillenek és beilleszkedhetnek. Egy szervezeten belül alapvetően mindenkinek megvan a saját feladata. Az edzők és a gyógytornászok jelentős szerepet játszanak, de szükség van humánkineziológusokra is, akik felmérésekkel és adatelemzésekkel nagyban hozzájárulhatnak a közös munkához.”

 

< vissza