03

Megtartotta nyitókonferenciáját a NEKA módszertani központ

2021. február 04, csütörtök 18:19 | Oktatás, képzés

A kézilabda sportág kijelölt módszertani központjává vált a NEKA a tavalyi esztendő végén, és tevékenysége első lépéseként csütörtökön megtartotta nyitókonferenciáját az államilag kiemelt kézilabda-akadémiák szakemberei számára Felcsúton.

A Puskás Akadémia adott otthont annak a tanácskozásnak, amelynek elsősorban az volt a szerepe, hogy felvázolja a jövőképet, a NEKA szerepét, illetve az akadémiák lehetőségeit. A helyszínválasztásban szerepet játszott az, hogy első alkalommal az ország minden irányából érkező küldöttségeknek a lehető legkevesebbet kelljen utazniuk. Az eseményen a NEKA mellett képviseltette magát a Győri Audi ETO, az FTC, a DVSC, a Pick Szeged, a Veszprém és a Balatonfüred kézilabda-akadémiája, tehát teljes volt a létszám, amikor dr. Sáfár Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa megnyitotta a konferenciát. 

Elmondta, hogy a módszertani központok rendszerével a működőképes akadémiai rendszerhez egy egységes koncepciót szeretne rendelni a minisztérium, ez állt a döntésük hátterében. „A kézilabda sportág fejlődése érdekében egy mérföldkőhöz érkeztünk, szeretnénk, ha jó együttműködést és progressziós egységet sikerülne kialakítani a mi háttértámogatásunkkal. Szerintem fontos, hogy ez az egységes rendszer magában foglaljon megfelelő mértékű plasztikusságot is, tehát nem diktálni szándékozik a módszertani központ, hanem irányt mutat” – mondta dr. Sáfár Sándor. 

Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy valamennyi akadémián tudvalevőleg jó munka folyik, így számít a társintézmények konstruktivitására és együttműködésére, amihez remélhetőleg nyílt kommunikáció társul. „A sok fontos célunk közül ha most egyet ki kell emelnem, akkor az a tudástranszfer megvalósítása, oda-vissza irányban. De ezt csak szakmai konszenzus mellett tudjuk megvalósítani, és mindenképpen szeretnénk ellátni az akadémiák érdekképviseletét is. Már összeállítottunk egy olyan éves tervet, amelynek első két elemeként márciusra beütemeztünk egy szakmai napot, április végére pedig egy szakmai konferenciát is. Nagy felelősség, nagy kihívás, ugyanakkor megtisztelő feladat ez a NEKA szakembereinek, és remélem, partnerekre találunk a társakadémiákban” – nyilatkozta Mocsai Tamás.

A konferencia egyik csúcspontja prof. dr. h. c. Mocsai Lajosnak, a NEKA sporttudományos és szakmai főigazgatójának, a Testnevelési Egyetem rektorának az előadása volt, amely során kiemelte az együttműködés fontosságát, illetve az individualizmus szükséges korlátozását a közös cél érdekében, ami pedig nem más, mint a kézilabdázás fejlesztése. „Ez egy egyedülálló lehetőség a magyar kézilabdázás számára – mondta. – Felvázolhatunk egy fejlesztési modellt, kidolgozhatunk egy egységes mérési módszertant, használhatjuk a sportanalitika eszközeit a teljesítményelemzésben. Rengeteg olyan lehetőség áll a rendelkezésünkre, amihez a Testnevelési Egyetem tudományos hátteret tud nyújtani. Szükséges tisztában lenni a VAN és a KELL értékekkel, így határozható meg, hogy honnan hová kell fejlődni. A hogyan pedig tényleg módszertan kérdése.”

A konferencia fontos programpontja volt a továbbiakban a tematikus műhelybeszélgetések, melyeket a NEKA szakemberei vezettek az adott szakterületek képviselőinek a részvételével. Így a női- és férfiszakág-vezetők, Hajdu János és Sótonyi László az edzői szempontokat helyezték fókuszba, a klub- és akadémiai vezetők pedig Mocsai Tamással beszélhették meg a legfontosabb, megoldásra váró kérdéseket. Dr. Bartha Csaba, a Győri Audi ETO elnöke például elmondta: „Bizonyos területeken szakemberhiánnyal küzdünk, ezért is lehet fontos a jó együttműködés. Azt is lényegesnek tartom, hogy az akadémiák vezetői kommunikáljanak többet egymással, mert így biztos, hogy könnyebben lehet megoldásokat találni, vagy csak éppen feltárni a megoldandó kérdéseket.”

A fizikai felkészülésben meghatározó szerepet betöltő humánkineziológusok, erőnléti edzők és gyógytornászok csoportjának megbeszélését Langmár Gergely és dr. Rácz Levente vezette. „A példamutatásban hiszek, abban, hogy egymástól tanulva feljődhetünk, és ha mi fejlődünk, akkor az jó példa lesz az akadémistáknak is. Ez a feladat nagy kihívás és egyben felelősség, célunk, hogy megteremtsük az objektív alapon nyugvó egyéni képzést, amelybe sok információt integrálhatunk" – foglalta össze a gondolatait dr. Rácz Levente, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, a NEKA vezető erőnléti edzője.

A program a TalentX AMS informatikai rendszer bemutatásával zárult, amelyet évek óta alkalmaznak a labdarúgásban a Puskás Akadémián, de elkészült már a kosárlabdára fejlesztett verzió is. A következő lépés a kézilabda sportágra való adaptálás lesz.

 

Fotó: NEKA/Tompos Gábor

< vissza