07

Minden áthidalható az online gyógytornában

2020. november 21, szombat 16:54 | Rehabilitáció

Személyes érintettség miatt a NEKA sportolóin kívül az erőnléti edzők és gyógytornászok is kontaktszemélynek minősülnek, és gyakran kerülnek házi karanténba. Általában tünetmentesen töltik ezt az időszakot, így online is folytatódhat a munka.

Szalay Bernadett gyógytornász szerint a foglalkozások szinte fennakadás nélkül zajlanak, a gyerekek lelkiismeretesen végzik a feladatokat és a kollégák közötti együttműködés is zavartalan. 

– Mekkora fennakadást jelent az, ha a gyógytornász és a sportoló nem tud találkozni egymással, és nincs lehetőség közös munkára?

– Szerencsére a mi szakmánk olyan, hogy meg tudjuk oldani a korrekciót, rehabilitációt, prevenciót online, azaz interneten keresztül is; nyilván szűkebb keretek között és kicsit akadályoztatva, de kreatívak vagyunk, és mindent megoldunk. A gyógytornász team tagjai szerencsére nem egyszerre kerülnek mind karanténba, a jó együttműködésnek köszönhetően mindent meg tudunk beszélni és megosztjuk a munkát egymás között, tehát sürgős esetben valaki mindig rendelkezésre áll.

– Hogyan kell elképzelni egy online gyógytorna-foglalkozást?

– Minden esetben valamelyik videós felületen tartjuk a kapcsolatot az adott játékossal vagy csapattal, közben látjuk a sportolót, és rögtön korrigálni tudjuk, ha valamit rosszul csinál. Szerencsére régóta dolgozunk együtt, így a NEKA fiatal kézilabdázóinak már van olyan testtudatuk, hogy megértsék, mit várunk el tőlük, ez természetesen megkönnyíti a mi munkánkat is. Elmondhatom, hogy a gyerekek nagyon lelkiismeretesek, hiszen abban a pillanatban, hogy bezártak a középiskolák, nem dőltek hátra a felszabadult idejükben, hanem azonnal megjelentek többen is a rehabilitációs épületben. Sőt, amikor nekünk otthon kellett maradnunk, online módon szinte többet tudtunk velük dolgozni, mint egy átlagos munkanapon.

– Márciusban két és fél hónapra bezárt az akadémia, akkor már kialakult egy online munkarend a gyógytornászoknál is. Adódik a kérdés, vajon mennyiben lehet most felhasználni az akkori tapasztalatokat?

– Az akkor kialakult szemlélet ugyanúgy érvényes, tehát a maximumot próbáljuk kihozni ebből a helyzetből is. Összességében a tavaszi teljes leálláshoz képest most kicsit bizonytalanabbnak érezzük a helyzetet, hiszen ezúttal nem tudjuk, ki, mikor megy karanténba, kihez hogyan kell alkalmazkodni, vagy például be tudunk-e menni a munkahelyre a következő héten. Az NB I-es csapat a kötelező heti tesztelés miatt többször került karanténba, hozzájuk kellett alkalmazkodnunk, úgyhogy mi már fel vagyunk készülve minden eshetőségre. Amikor megtudjuk, hogy a Boglári Akadémia-SZISE kerete hazautazik, azonnal reagálunk, felvesszük a kapcsolatot ifj. Kiss Szilárd vezetőedzővel és Szücs Martin erőnléti edzővel. Mindenki tudja, mi a dolga, én megtarthatom a csoportos korrekciós edzést, a lányok pedig a tanóráktól függően bejelentkeznek egyéni képzésre.

– Mire kell figyelni a sportolók terhelésénél az otthoni feladatok adagolásában?

– A gyógytornában tudunk módosítani az intenzitáson, az első karantén ideje alatt főleg a mobilitásra, nyújtásra fektettünk hangsúlyt, ami nem olyan megterhelő. A következő karanténidőszak alatt már bátrabb voltam én is, az erőnléti edző szintén bekapcsolódott, a játékosok pedig együttműködőek voltak, hiszen ha bármit éreztek magukon, azonnal jelezték felénk. A légzőtornát pedig egy covidos sportoló is csinálhatja, akkor is, ha pozitív, de nincs tünete. Ám természetesen minden esetben külön figyelünk a megfertőződött gyerekek terhelésének a fokára, hiszen ez létfontosságú a biztonságuk szempontjából.

fotó: NEKA/Tompos Gábor

 

 

< vissza