27

Modern szemléletű rehabilitáció

2021. február 17, szerda 17:40 | Oktatás, képzés

Dr. Łukasz Trzaskoma, a Testnevelési Egyetem Kineziológiai Tanszékének egyetemi docense, a sport-fizioterápia doktora tartott érdekes és szemléletes előadást a Nemzeti Kézilabda Akadémián. A nemzetközileg is elismert kiváló lengyel szakember, aki több csapat, olimpikon és élsportoló felkészülését segíti, többek között a modern szemléletű rehabilitációról, illetve kiemelten a kézilabda-specifikus sérülések rehabilitációjáról beszélt a NEKA edzői, terapeutái, humánkineziológusai, illetve gyógytornászai előtt.

Dr. Łukasz Trzaskoma az előadásában kiemelte, hogy változtatni kell a gondolkodásmódon, amit a közösségi médiában feltűnő emberek nagyon rossz irányba vittek.

– Nagyon fontos és felelősségteljes munka a miénk, hiszen a mi kezünkben van nagyon sok fiatal sorsa, pályafutása. Ha mi optimalizálni tudjuk a sportolók terhelését, akkor ezekből a gyerekekből lesznek a jövő válogatott sportolói, akik sikereket érhetnek el. A Nemzeti Kézilabda Akadémián az ország több kiváló szakembere dolgozik, dr. Rácz Leventét és Langmár Gergelyt régóta ismerem, biztos vagyok abban, hogy az ő nevük garancia a minőségi munkára.

A lengyel szakember hangsúlyozta, hogy bár eltérőek lehetnek a vélemények egy játékos tesztelésénél vagy rehabilitációjakor, mégis meg kell bízni egymásban, hiszen közös a cél.

– Természetesen az edzésterhelés, a rehabilitációs folyamatok, a sérülésmegelőzés vagy az egyéni képzés csak stábmunka révén tud megvalósulni, tehát a NEKA-n dolgozó edzők, erőnléti edzők, terapeuták, egészségügyi munkatársak, orvosok, humánkineziológusok és gyógytornászok együttműködésére szükség van.

Az utánpótlásképzés fontos eleme az egyénekre szabott terhelés, amely a csapatsportokban is elengedhetetlen.

– Hatalmas problémának gondolom, hogy a „nem kontakt” jellegű sérülések kilencven százaléka fizikai vagy mentális túlterheltségből adódik. Az edzéstervezés során éppen ezért az edzésminőség mellett az edzésmennyiségre, az egyénre szabott terhelésre, a mérésekre, a diagnosztikára és az optimalizált munkára kell helyezni a hangsúlyt. A rehabilitációs protokoll kialakításánál is szigorú előírásokat és időintervallumot kell meghatározni a visszasérülések elkerülése érdekében, szem előtt tartva a sportoló további pályafutását.

 

Galéria

< vissza