19

Folyamatosan tesztelik az akadémistákat

2023. október 01, vasárnap 16:00 | Felmérések

Évente háromszor mérik fel a sportolókat a NEKA-n a módszertani központ és az összes akadémia által elfogadott tesztrendszerrel. Ezen kívül a belső protokollal napi szinten vizsgálják a játékosokat, azaz folyamatos a nyomon követés.

– Amikor az akadémisták visszatérnek a NEKA-ra, utána normál esetben van egy familiarizációs fázis, ami egy-két hétig tart és utána mérjük a játékosokat különböző tesztekkel, szűrés jelleggel – fogalmazott Langmár Gergely, a NEKA Sporttudományos és Egészségügyi csoportvezetője. A tesztek megmutatják az egyén aktuális állapotát, a terhelhetőségét, és az esetleges gyenge láncszemeiket, melyekkel esetleg a későbbiekben foglalkozni kell ahhoz, hogy ne sérüljenek meg és a beválásuk a lehető legmagasabb szintű legyen.

A nyári szünet alatt sem lazíthatnak végig a sportolók, hiszen egyéni terveket kell teljesíteniük.

– A személyre szabott programot az erőnléti, illetve a szakedzőktől kapják meg a sportolóink – tette hozzá Langmár Gergely. – Nyilván a pihenőidőszak a pihenésről szól, a felkészülési időszak viszont nem a beköltözéstől számítandó. A munka már hamarabb megkezdődik ezért az edzőink megkövetelik, hogy csinálják meg a feladatokat, nyilván azért akad kivétel.

Ha az adatok elemzése során eltérést látnak, akkor jön egy újabb fázis.

– A következő lépés attól függ, melyik független változó az, amiben az eltérést tapasztaltunk – hangsúlyozta a Sporttudományos és Egészségügyi csoportvezető. – Ha az egy negatív kórképet feltételez, akkor orvoshoz küldjük a sportolót, ha statikai mozgatórendszerbeli diszbalanszokat, akkor gyógytornászhoz, ha erőnlétben, állóképességben, gyorserőben, vagy bármi olyanban, ami a képességrendszer összetevője, akkor az erőnléti edzőhőknek jelezzük.

Langmár Gergelytől megtudtuk, éves szinten háromszor mérnek a módszertani központ és az összes akadémia által elfogadott tesztrendszert alkalmazva. – De a mi belső protokollunkkal napi szinten vizsgáljuk a játékosokat, illetve folyamatos szűrjük őket, s a NEKA más csoportjában dolgozó szakembereivel is együttműködünk, így gyakorlatilag folyamatosan nyomon követjük a kézilabdázóinkat.

< vissza