09

Négy edző, négy csapat

2020. július 31, péntek 11:45 | Utánpótlás

A NEKA férfi szakágában több változás történt, eddig három edző dolgozott a csapatokkal, idén viszont négy tréner irányít négy korosztályt. Ahogy Sótonyi László szakágvezető fogalmazott, a munka így átláthatóbb lesz, és több pozitívumot hozhat az átalakítás.

A 2020–2021-es bajnoki szezonban a NEKA négy férficsapatával négy edző – Sótonyi László, Kopornyik Zsolt, Lehőcz Zoltán és a stábhoz újonnan csatlakozott Szobol Zsolt – foglalkozik. Miért volt szükség az átszervezésre, mi változik az új felállásnak köszönhetően?

– Ez az igény már korábban is felmerült, hiszen a legidősebb csapat az NB I/B-ben és az ifjúsági bajnokságban is szerepelt, ami nem volt egyszerű. Egyrészt egy idő után úgy láttam, hogy ez a dupla terhelés fárasztó, mindig volt egy hullámvölgyünk, másrészt a két mérkőzés nem tette lehetővé, hogy szépen felépítsük a heti ciklust. Nem tudtunk annyit erőt fejleszteni, annyit edzeni, mint amennyire a srácoknak szükségük lett volna. Úgy gondoljuk, az átalakítás után minden edző jobban tud fókuszálni a saját feladatára, a saját csapatára, a játékosok egyéni képzésére is több idő jut, ráadásul a terhelést is jobban tudjuk majd adagolni.

– A NEKA férfi szakágánál az edzők között remek együttműködés alakult ki, ami megkönnyíti egy játékos helyzetét, ha feljebb lép a nagyobb csapatba.

– Ahogy eddig is jól működött, a csapatok hasonló rendszerben dolgoznak, itt alapvetően a védekezési taktikát emelném ki. A támadásban nagyobb teret engedünk a játékosoknak, de ott is elvárás, hogy használják a fejüket. A mai magas szintű kézilabdában az már kevés, hogy valaki erős vagy nagyot lő, meg kell tanulnia mindenkinek taktikusan gondolkozni, tudni, hogy mit miért csinál, hogyan kell reagálni egyes helyzetekre, és mit szabad, mit nem szabad. Fontos, hogy ezt már fiatal korban elkezdjük megtanítani, mert később már sokkal nehezebben és lassabban megy.

– Hogyan befolyásolják ezek a lépések, illetve a szövetség által meghatározott korosztályváltás a bajnoki szereplést?

– Kopornyik Zsolt együttese, amely az ifjúsági I. osztályban indul, nagyon erős motivációt kap azzal, hogy két-három évvel idősebbek ellen kell játszaniuk. Itt elsősorban arra leszünk kíváncsiak, kik azok a játékosok, akik idővel odaérhetnek az első csapatba. Ez a négycsapatos leosztás ebben a két korosztályban fogja legjobban éreztetni a hatását. Az U16-os bajnokságban induló legfiatalabbaknak még a beilleszkedés és a családtól való elválás nehézségeivel is meg kell küzdeniük, esetükben egyértelműen a képzés, a kondicionális alapok megszerzése kerül előtérbe, a lényeg, hogy az alap taktikai, koncepcióbeli dolgok legyenek tudatosan használva. Egyénileg több technikai képzést kapnak, ebben Kiss Szilárd nagyon komoly partner és segítség nekünk. Lehőcz Zoltán együttese a tavalyi idényhez hasonlóan a fiú serdülő I., illetve az ifjúsági II. osztályban bizonyíthatja, hogy már tavaly is jó úton járt.

Galéria

< vissza