07

Sportdiagnosztika magas fokon

2020. április 17, péntek 14:36 | Felmérések

A modern infrastruktúra, a kiváló eszközpark és a szakmai stáb felkészültsége révén a Nemzeti Kézilabda Akadémia nemcsak a növendékeinek rendszeres felmérését végzi el, de külső partnerek számára is biztosítja a sportdiagnosztikai mérések lehetőségét. A partnerklubok mellett élcsapatok és válogatottak vették már igénybe ezt a szolgáltatást.

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak az objektív számadatok, amikor egy-egy kézilabdázó teljesítményét vizsgálják a szakemberek. A pályán mutatott játék mellett a fizikai és állapotfelmérés során is kitűnnek olyan információk, melyek segítségével komplex kép alakul ki az adott sportolóról. Felnőtt szinten is elengedhetetlen a folyamatos monitorozás, de utánpótláskorú fiataloknál döntő fontosságú elem az egyéni fejlesztési terv készítéséhez.

A NEKA szakemberei a felmérések során a sportolók állását és járását analizáló gép használata, valamint az InBody (testösszetétel) mérés mellett tesztelik többek között a bokamobilitást, a törzserőt, a vertikális felugrást, a combhajlítóizom-erőt, emellett állóképességi és futógyorsaság-mérés is szerepel a programban. A felméréseket szakembereink kiértékelik, és az adott klub játékosairól fejlesztési tervet készítenek az esetlegesen gyengébb területek javítása céljából.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia hét partneregyesülettel működik együtt, rajtuk kívül a Győri Audi ETO KC, az FTC Rail-Cargo Hungaria, a DVSC SCHAEFFLER női, valamint a Grundfos Tatabánya vagy az FTC HungaroControl férfiegyüttese, illetve a magyar férfi és női kézilabda-válogatott vette igénybe már ezt a szolgáltatást, de készült felmérés vízilabdázók számára is.

A sporttudományos munkatársak évente három alkalommal az akadémia növendékeit is tesztelik, és az adatok összehasonlítása valamint elemzése által pontosan nyomon követhető az egyéni fejlődés. Elsősorban a fiatalok erősségeit és gyengeségeit mérik fel, és meghatározzák, merre érdemes tovább fejleszteni.

„Mindig hosszú távon gondolkozunk, és azért dolgozunk, hogy egy utánpótláskorú gyermek később minél jobban megállja a helyét a felnőttek között. Éppen ezért a gyenge láncszemekre oda kell figyelünk – akár a mozgatórendszerben, statikai láncban, izomerőben, képességekben –, hiszen ez limitáló tényező lehet, ebből fakadhat sérülés, vagy emiatt nem bírná esetlegesen a terhelést a játékos. Akinél nem tárjuk fel a gyenge láncszemeket, megnő a kockázat, hogy amennyiben rossz ingert kap, az sérüléshez vagy egyéb kompenzációhoz vezet. A játékosoknál objektíven meghatározzuk az általános és kézilabda-specifikus teljesítményt befolyásoló faktorokat, így a képzésük, fejlesztésük individuálisan történik. Ha példának okáért két azonos játékost veszünk, és az egyiket folyamatosan monitorozzuk, sokkal nagyobb esélye lesz elérni a legmagasabb szintet, mint a társának”– foglalta össze a felmérések jelentőségét Langmár Gergely, a NEKA sporttudományos munkatársa.

A 2020. márciusától életbe lépett rendkívüli helyzetnek megfelelően az otthon tartózkodó akadémisták teljesítményének nyomon követése is átalakult.

„Kialakítottunk egy kérdőíves rendszert. Hetente kétszer adnak válaszokat  a gyerekek, ezenkívül egyszerű, otthoni körülmények között is nagyjából állandó színvonalon elvégezhető mozgássorokat dolgoztunk ki. Igaz, ez a tudomány és a sportszakma kritériumainak nem felel meg százszázalékosan, de legalább a tendenciákat láthatjuk az eredményekből. A mi munkánk elsősorban abban változott meg, hogy az adatokat nem mi vesszük fel, hanem a sportolók küldik be. Tehát az információhalmazból, ami megjelenik egy szoftverben, olyan formátumot hozunk létre, ami értelmezhető számunkra. Mindenkinek nehéz ez a helyzet, mivel, ha belegondolunk, éppen a sportágspecifikus, labdás gyakorlatok hiányoznak most – tette hozzá Langmár Gergely.

Az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának sportdiagnosztikai felmérése

< vissza