07

Sporttudományos tréning

2020. január 24, péntek 10:49 | Felmérések

Kétnapos tréningen vettek részt a NEKA sporttudományos csoportjának munkatársai, akik a Funkcionális Mozgásminta Szűrés (FMS) alkalmazását, valamint a légzés és a légzés optimalizálásának lehetőségeit ismerhették meg elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Ahogy Lakatos Péter FMS-szakértő az első nap programját összefoglalta: egy hétpontos szűrésről van szó, ami segít az edzőknek, hogy felmérjék a gyenge pontokat a sportolóknál, és segíthet abban is, hogy ne sérüljenek meg, illetve a teljesítményük magasabb szintű legyen majd.

„Alapvető hétféle emberi mozgásról beszélünk, tehát nem bonyolult tesztről van szó, bárhol el lehet végezni minimális eszközigénnyel, és nagy előnye, hogy visszajelzést ad a sportolónak is, hiszen ő is érzi azt, ha valami nem jól sikerült. Egy mélyguggolás esetében például nemcsak a guggolás mintáját tudjuk vizsgálni, hanem azt is keressük, hol lehetnek a kritikus pontok: bokánál, térdnél, csípőnél vagy gerincnél.

Az FMS minden aktív életet élő embernél hasznos, de minél nagyobb a terhelés, annál inkább fontossá válik, hogy elkerülhessék a jövőbeli nem helyes mozgásminták kialakulását és beidegződését.”

A második napon a légzés optimalizálása került fókuszba, a gyógytornászok és humánkineziológusok elméletben és gyakorlatban is elsajátították az ismereteket.

„A lényeg ebben az esetben is az, hogy az edzők konkrét teszteket csinálhatnak, melyekkel felmérhetik, hogy a sportolónak optimális vagy nem optimális a légzése, és adott esetben hogyan lehet ezen javítani. Vegyünk egy egyszerű példát: ha valaki horkol, hátráltatja a saját alvását és regenerációját, tehát ezzel a problémával foglalkozni kell. Egzakt tesztek vannak, melyek eredményeiből leszűrhető, milyen típusú munkára van szükség az adott sportolóval. Ez a regenerációhoz kapcsolódó terület, de teljesítményfejlesztésnél is jól felhasználhatók az adatok” – beszélt a módszer lényegéről Lakatos Péter.

A NEKA sporttudományos és egészségügyi csoportjának vezetője, Szabó András László szerint közös kezdeményezés volt a tréning megszervezése.

„Mindannyian tudjuk, hogy az élsportnak alapvető bemeneti követelménye ez a tesztrendszer. Szerettem volna, ha a stáb valamennyi tagja rendelkezik ezekkel a mérési jogosultságokkal, mert így tudjuk a leghatékonyabbá tenni a felmérések kivitelezését, elemzését, utánkövetését.

Az FMS-szűrés komplexebbé teszi a NEKA felmérésprotokollját, hiszen hét olyan tesztről beszélünk, ami az egész testet érinti, és megmutatja a szakembereknek, milyen deficitek, milyen pozitív vagy negatív potenciálok vannak az adott kézilabdázónál. Ez rendkívül fontos a megelőzésben és a minőségibb gyakorlat-végrehajtásoknál lesz különös jelentősége” – értékelte a tréning fontosságát Szabó András László.

< vissza