14

Változatos mérésekkel a hatékonyabb teljesítményért

2021. október 08, péntek 11:47 | Felmérések

Ahhoz, hogy egy sportoló megfelelő teljesítményt nyújtson és fejlődhessen, elengedhetetlenek a folyamatos felmérések. Nincs ez másképp a NEKA-n sem, ahol Langmár Gergely, az akadémia sporttudományos és egészségügyi csoportvezetője kollégáival rendszeresen teszteli a kézilabdacsapatokat. Arról, hogy pontosan milyen vizsgálatokat végeznek a diákokon, egy interjúban beszélt nekünk.

– Kinexon, Catapult, CMJ, Sprint… ezek azok a felmérések, amelyeket bizonyos időközönként végrehajtotok a NEKA csapatain. Melyik mit mér?

– A sprinttel helyváltoztató mozgást mérünk, ami robbanékonysági mutatókat produkál, ez a készenléti állapot meghatározására alkalmas. A CMJ (counter movement jump) súlypont süllyesztésével történő felugrásteszt, ami szintén a robbanékony erő komponenseire fókuszál, ennek összetevőiről kapunk mérőszámokat. A metodika segítségével az adott illető aktuális állapota határozható meg. A Catapult és a Kinexon pedig két teljesítménymonitoring rendszer. A rendszerekkel az aktuális edzésen a kinematikai és kinetikai változók egyénenként válnak elemezhetővé, tehát a sportoló aktuális edzésen történő teljesítményproduktumát vizsgáljuk.

– Mi a célja a fentebb említett felméréseknek?

– Alapvetően nemcsak a fejlődés kimutatása a céljuk, hanem az, hogy az egyén az adott edzésre készen áll-e, illetve objektív segítséget szeretnénk biztosítani edzőinknek többek között abban, hogy az előzetesen eltervezett edzéscélt sikerült-e egyénenként és csapatszinten megvalósítani.

– A csapatok látják ezen felmérések hasznát? Értik, miért fontosak?

– Régebben a gyerekeket nem vontuk be ilyen részletesen abba, mit miért csinálunk. Nekem most az egész stábbal együtt az a célom, hogy minél emberközelibb legyen a tudomány és a sport kapcsolata. Az utóbbi időben már sokan kérdeznek is a diákok közül, érdekli őket, mi miért történik. Az idősebb korosztálynál pedig napi szinten merülnek fel kérdések. Úgy gondolom, jó irányba indultunk el, de van még hova fejlődni.

< vissza